Semințele de in sunt recunoscute pentru avantajele pe care le aduc unei condiții optime de sănătate, fiind în topul celor mai sănătoase alimente. Descoperă care sunt principalele beneficii pentru sănătate ale semințelor de in și cum le poți pune în valoare calitățile terapeutice.
Osingură porție de semințe de in furnizează proteine, fibre și acizi grași omega-3. În plus, aceste semințe mici sunt accesibile, ieftine și nu trebuie gătite. Sunt recomandate de specialiști în special pentru abilitatea de a întreține și stimula starea generală de bine.
Beneficii pentru sănătate ale semințelor de in
Semințele de in reprezintă un adevărat superaliment, o sursă nutrițională perfectă, consideră nutriționista Jennifer Scheinman, citată de publicația Glamour.
Studiile au demonstrat că acestea au numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea digestiei și a condiției inimii la reducerea riscului anumitor cancere, obezității și diabetului. Consumul regulat poate chiar atenua simptomele menopauzei.
Reduc valoarea colesterolului și trigliceridelor
Semințele de in abundă în compuși sănătoși, cum ar fi fibrele, lignanii și antioxidanții, precum și vitamine și minerale ca tiamina și magneziul.
Reprezintă una dintre puținele surse vegetale care conțin toți acizii grași omega-3 importanți – un nutrient esențial cu efect dovedit în reducerea colesterolului și a riscului de boli cardiace.
Compușii lor au beneficii legate de funcționarea optimă a tractului digestiv și interacțiunea cu microbiomul intestinal, explică nutriționista April Panitz pentru sursa citată. Grație conținutului de fibre, dacă sunt consumate regulat, semințele de in pot reduce nivelurile de colesterol și trigliceride din organism.
De notat că, atunci când vine vorba de eficiența semințelor de in, aceasta crește dacă sunt consumate fin măcinate și nu în stare naturală.
Odată măcinate, le poți păstra într-un recipient sigilat în frigider, pentru a preveni râncezirea lor.
Stimulează digestia și ajută la pierderea în greutate
Pe lângă abilitatea magică de reducere a colesterolului, semințele de in cresc și nivelul de eliminare a grăsimii cu ajutorul unei fibre numite „gumă mucilaginoasă” (un tip gelatinos de fibră solubilă care se mai află în alge și legume). Această fibră crește senzația de sațietate, fiind utilă în curele de slăbit, completează Panitz.
Semințele de in favorizează o excelentă sănătate digestivă. De reținut că pentru ca fibrele să funcționeze optim, semințele de in trebuie consumate cu multă apă. Așadar, trebuie să crești aportul de fluide când incluzi mai multe fibre în rutina ta alimentară.
Reduc riscul de apariție al cancerului
Un alt efect benefic al acestor semințe a fost constatat în cazul persoanelor care suferă de constipație sau au scaune neregulate. Fibrele lor au bacterii benefice pentru intestine. Acestea cresc sensibilitatea la insulină, încetinind evoluția unor boli cum e cancerul. În egală măsură, au capacitatea de a scădea inflamația din organism.
Lignanii, care se leagă de fibre și se găsesc numai în plante, sunt un alt compus super-benefic conținut de semințele de in.
Când sunt metabolizați de bacteriile intestinale, lignanii din semințele de in produc efecte fitoestrogenice care pot reduce riscul cancerului de sân și ovarian, al endometriozei, dar și simptomele mai ușoare ale menopauzei ca bufeurile și uscăciunea vaginală.
De asemenea, lignanii sunt o sursă de antioxidanți care ajută la reducerea efectului radicalilor liberi în organism.
Favorizează sănătatea pielii și stimulează creșterea părului
Consumul lor regulat este indicat pentru abilitatea de a îmbunătăți sănătatea pielii. Aceste semințe au un efect dovedit în reducerea sensibilității pielii, a roșelii și descuamării ei. În același timp, pot stimula netezimea și hidratarea pielii.
Acizii grași omega-3 sunt apți să stimuleze funcția de barieră a pielii, inhibând inflamația provocată de razele UV și hiperpigmentarea. De asemenea, pot atenua uscăciunea pielii și pruritul provocat de dermatite, accelerând vindecarea rănilor pielii. Au un rol pozitiv și în prevenirea dezvoltării cancerului de piele.
Semințele de in au un efect benefic și în cazul părului. Poți aplica un amestec de semințe proaspăt măcinate și apă pe păr. Astfel vei avea un plus de hidratare și vei stimula creșterea părului. Un studiu recent arată că lignanii din uleiul de semințe de in ar putea fi folosit în mod potențial ca tratament pentru alopecie.
Pot reduce tensiunea arterială
Potrivit Healthline, o altă consecință favorabilă pentru sănătate a semințelor de in are legătură cu reducerea nivelului tensiunii arteriale.
O analiză care a inclus 15 studii a dovedit că suplimentarea alimentației cu produse din semințe de in, inclusiv pulbere de semințe de in, poate reduce semnificativ nivelurile de tensiune arterială sistolică și diastolică.
Este un efect deosebit de eficient în cazul persoanelor cu niveluri ridicate ale tensiunii arteriale. Un studiu restrând, de 12 săptămâni, a arătat că prin administrarea a 4 linguri (30 de grame) de semințe de in pe zi, tensiunea arterială a fost redusă la cei cu niveluri ridicate.
Mai mult, conform unei analize ample a 11 studii, administrarea zilnică de semințe de in timp de peste 3 luni poate reduce nivelul tensiunii arteriale cu 2 mmHg. De adăugat că potrivit unor cercetări, o reducere de 2 mmHg scade riscul de accident vascular cerebral și boli coronariene cu 14%, respectvi 6%