Te simți adormit la birou, chiar și după ce ți s-a părut că ai dormit suficient? Atunci probabil că ai aceeași întrebare ca atâtea altele: Cât de mult am nevoie să dorm?
„Răspunsul la câte ore aveți nevoie să dormiți nu este atât de simplu”,
a spus dr. Raj Dasgupta, profesor asistent de medicină clinică în divizia de medicamente pulmonare, de îngrijire critică și de somn la Școala de medicină Keck de la Universitatea din California de Sud
Nevoile de somn sunt foarte individualizate, a spus el, dar recomandarea generală – „punctul dulce” – este de a dormi șapte până la nouă ore pe noapte. Recomandările se schimbă cu adevărat pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
„Nevoile de somn variază de-a lungul duratei de viață”
a spus Christina Chick, cercetător postdoctoral în psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford.
Ghidul CDC pentru somn
Adulții ar trebui să aibă cel puțin șapte ore de somn pe noapte, dar 1 din 3 dintre ei nu, potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Somnul slab a fost asociat cu consecințe pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi un risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet, obezitate și demență.
Pe termen scurt, chiar și o zi de pierdere a somnului vă poate dăuna stării de bine, potrivit unui studiu recent. Persoanele care au un somn slab ar putea fi, de asemenea, predispuse la condiții precum anxietatea, depresia și tulburarea bipolară.
Bebelușii pot dormi 17-20 de ore pe zi
În primul an de viață, bebelușii pot dormi 17-20 de ore pe zi. Sugarii de la 4 luni la 12 luni au nevoie de 12 până la 16 ore de somn.
Copiii mici, care au vârste cuprinse între 1 și 3 ani, ar trebui să doarmă între 11 și 14 ore, potrivit dr. Bhanu Kolla, profesor asociat de psihiatrie și psihologie la Clinica Mayo, cu un interes special pentru somn. El a adăugat că copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani ar trebui să doarmă între 10 și 13 ore, iar între 6 și 12 ani ar trebui să doarmă între nouă și 12 ore.
Adolescenții ar trebui să aibă opt până la 10 ore de somn. Pe măsură ce copiii se îndreaptă spre adolescență, în mod natural preferă să adoarmă mai târziu și să se trezească mai târziu. Cantitatea de somn este importantă, dar și calitatea acestuia.
Imaginea stereotipă a studentului include, de obicei, păr dezordonat, pungi sub ochi și o cafea în mână
Imaginea stereotipă a studentului include, de obicei, păr dezordonat, pungi sub ochi și o cafea sau băutură energizantă în mână. Nu contează dacă stau treaz toată noaptea petrecând sau învățând pentru un examen – ambele duc la lipsa somnului.
Tinerii adulți ar putea avea nevoie de nouă sau mai multe ore în mod regulat, deoarece creierul lor este încă în curs de dezvoltare, iar adulții de orice vârstă ar putea avea nevoie și de nouă sau mai multe ore atunci când se recuperează dintr-o accidentare sau boală.
Cum să vă îmbunătățiți somnul
Nu dormi suficient? Iată câteva modalități de a rezolva acest lucru:
1. Respectați o rutină de culcare. Încercați să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi. Puteți chiar să țineți un jurnal pentru a înregistra aceste perioade de somn și cât de des vă treziți noaptea, astfel încât să puteți avea o idee despre ceea ce funcționează pentru dvs. De asemenea, trebuie să vă asigurați că camera dvs. este întunecată, rece și confortabilă atunci când mergeți la culcare.
2. Opriți dispozitivele electronice. Faceți acest lucru cât mai devreme înainte de culcare, deoarece expunerea la lumină poate afecta ciclul somn-veghe al corpului.
3. Exercițiile de respirație, meditația și yoga pot ajuta foarte mult.
4. Stabiliți obiceiuri alimentare și exerciții fizice bune. În cele din urmă, a mânca sănătos și a păstra un regim zilnic de fitness poate sprijini un somn mai bun noaptea.