Caisele uscate au devenit tot mai populare în ultimul timp. Acest lucru se datorează și profilului nutrițional pe care îl dețin. Descoperă și tu beneficiile consumului de caise uscate. Ele sunt recomandate în dieta zilnică.
Caisele sunt fructe mici cu sâmburi. Dimensiunea lor mică le face grozave pentru gustare, în timp ce versiunea uscată este grozavă pentru a adăuga un amestec de gust și fibre. Pe lîngă fibre, profilul lor nutrițional promovează îmbunătățirea sănătății organismului.
Beneficiile consumului de caise uscate
Unul dintre nutrienții cheie ai caiselor sunt fibrele. Fiecare cană de caise are 3,1 grame de fibre, ceea ce reprezintă 11% din valoarea zilnică recomandată.
În plus, caisele deshidratate sunt sărace în calorii și conțin multe vitamine esențiale. 70 de grame de caise uscate pot conține 34 de calorii, 8 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine, dar și vitamina C, vitamina A și vitamina E.
În plus, caisele sunt o sursă minunată de beta carotene și luteină. Fructele uscate sunt fructele care au fost deshidratate prin uscare la soare sau prin utilizarea uscătoarelor specializate pentru a elimina cea mai mare parte a conținutului de apă.
Acest lucru face ca fructul să se micșoreze și să devină mai dens energetic.
Fructele uscate pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, deoarece sunt în general bogate în fibre, antioxidanți și vitamina C.
Cu toate acesta, fructele uscate pot avea un conținut ridicat de zahăr natural, atât fructoză, cât și glucoză, așa că este important să le consumi cu măsură ți să nu exagerezi.
Mai jos găsești câteva dintr emotivele pentru care nutriționiștii de la Healthline recomandă consumul de caise uscate.
Îmbunătățesc sănătatea ochilor
Într-o porție de 100 de grame de caise uscate există vitamina A. Chiar dacă au fost deshidratate, acestea își păstrează o parte importantă din nutrienți, menționează Healthline.com.
Aceste vitamine sunt esențiale pentru sănătatea ochilor.
În special, vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte, iar vitamina E ajută la protejarea ochilor împotriva daunelor cauzelor provocate de radicalii liberi.
Ajută la protejarea celulelor
Caisele uscate conțin un anumit tip de antioxidant, flavonoidele. Caisele uscate conțin, de asemenea, acizi clorogenici, catechine și quercetină.
Acestea sunt o componentă importantă în neutralizarea radicalilor liberi, care pot duce la stresul oxidativ. Antioxidanții ajută în această luptă și îmbunătățesc sănătatea organismului.
Caisele uscate pot ajuta la întărirea sistemului imunitar
Deoarece caisele uscate sunt bogate în vitamina A, ele ar putea ajuta la sustinerea sistemului imunitar, scrie Parade.com.
Cercetările au arătat că există o legătură importantă între vitamina A și sistemul imunitar.
Vitamina A este cunoscută ca o vitamină antiinflamatoare datorită rolului său în îmbunătățirea funcției imunitare.
Îmbunătățesc sănătatea inimii și a sistemului digestiv
Caisele uscate pot fi benefice pentru sănătatea inimii. Una dintre modalitățile prin care susține sănătatea inimii este prin intermediul flavonoidelor.
Caisele uscate ajută la îmbunătățirea sănătății inimii datorită conținutului ridicat de potasiu. Studiile au arătat că o dietă săracă în potasiu este asociată cu bolile cardiovasculare.
Mai mult, fibrele din caisele uscate ajută la îmbunătățirea digestiei.
Caisele uscate susțin sănătatea pielii
Caisele uscate sunt, de asemenea, o sursă bună de beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A (retinol).
Se știe că retinolul sau retinoizii reduc liniile fine și ridurile, ceea ce contribuie la sănătatea și aspectul pielii.
Ajută la combaterea anemiei
Studiile arată că 100 de grame de caise uscate conțin vitamina C și fier.
Combinația acestor doi nutrienți contribuie la o absorbție mai mare a fierului, necesar pentru prevenirea anemiei.