Lumină detectată în spatele unei găuri negre pentru prima dată.
„Este un spectacol de lumini în spațiu, diferit de oricare altul”,
potrivit CNN.
Pentru prima dată, oamenii de știință au detectat lumina din spatele unei găuri negre și îndeplinește o predicție înrădăcinată în teoria relativității generale a lui Albert Einstein.
Astrofizicianul Universității Stanford, Dan Wilkins și colegii săi au observat raze X care au fost eliberate de o gaură neagră supermasivă situată în centrul unei galaxii care se află la 800 de milioane de ani lumină de Pământ.
Gravitația enormă din jurul ei poate încălzi materialul la milioane de grade.
Aceste rachete de lumină puternică nu sunt neobișnuite deoarece, deși lumina nu poate scăpa de o gaură neagră, gravitația enormă din jurul ei poate încălzi materialul la milioane de grade.
Acest lucru poate elibera unde radio și raze X. Uneori, acest material supraîncălzit este aruncat în spațiu de jeturi rapide – inclusiv raze X și raze gamma.
Dan Wilkins a observat sclipiri mai mici de raze X care au apărut mai târziu și aveau culori diferite și veneau din partea îndepărtată a găurii negre.
„Motivul pentru care putem vedea acest lucru este că acea gaură neagră deformează spațiul și răsucește câmpurile magnetice în jurul său”,
a spus astrofizicianul.
„Acum cincizeci de ani, când astrofizicienii au început să speculeze despre modul în care câmpul magnetic s-ar putea comporta aproape de o gaură neagră, nu aveau nicio idee că într-o zi am putea avea tehnici pentru a observa acest lucru direct și pentru a vedea teoria generală a relativității a lui Einstein în acțiune”,
a spus Roger Blandford, coautor al studiului și profesor Luke Blossom la Școala de Științe Umaniste și Științe și profesor de fizică la Universitatea Stanford, într-un comunicat.
Teoria lui Einstein, sau ideea că gravitația este o materie care deformează spațiul-timp, a persistat timp de o sută de ani, pe măsură ce au fost făcute noi descoperiri astronomice.
Unele găuri negre au o coroană sau un inel de lumină strălucitoare care se formează în jurul unei găuri negre pe măsură ce materialul cade în ea și se încălzește la temperaturi extreme. Această lumină cu raze X este un mod în care oamenii de știință pot studia și cartografia găurile negre.
Pe măsură ce gazul cade într-o gaură neagră, acesta poate crește până la milioane de grade. Această încălzire extremă determină separarea electronilor de atomi, ceea ce creează plasmă magnetică.
În timp ce studia flăcările cu raze X, Wilkins a observat blițuri mai mici. El și colegii săi cercetători și-au dat seama că semnalele de raze X mai mari erau reflectate și „îndoite în jurul găurii negre din spatele discului”, permițându-le să vadă partea îndepărtată a găurii negre.
Observațiile au fost făcute folosind două telescoape cu raze X: NuSTAR al NASA și XMM-Newton al Agenției Spațiale Europene.