Simona Halep, audiată două zile. Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a participat, în calitate de observator, invitată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA), la audierile Simonei Halep, desfăşurate în zilele de 28 şi 29 iunie, potrivit unui comunicat remis Agerpres.
Halep a fost suspendată în toamna anului trecut de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului după ce a picat un test anti-doping la US Open 2022.
Comunicatul oficial al ANAD
”ANAD are o prezenţă neutră şi obiectivă în proces, fără a se implica în administrarea probatoriului şi luarea deciziei, asigurându-se totodată, de derularea unui proces de audiere echitabil, în conformitate cu prevederile Standardului Internaţional pentru Gestionarea Rezultatelor al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) de către Sport Resolutions. Precizăm că, ANAD nu ia parte la luarea deciziilor, această activitate revenind în continuare autorităţilor competente”,
se arată în comunicat.
ANAD, pentru a menţine integritatea procesului, ”va păstra confidenţialitatea informaţiilor, a întregului proces, incluzând şi dezbaterile care au avut loc pe parcursul celor două zile de şedinţe de audiere”.
ANAD subliniază că ”detaliile specifice nu pot fi dezvăluite publicului sau altor părţi implicate, respectând astfel prevederile legale ale Codului Mondial Antidoping”.
”Având în vedere experienţa, independenţa şi imparţialitatea celor implicaţi în acest proces, avem încredere că Sport Resolutions va lua o decizie motivată, pe care o va comunica sportivei, organizaţiei antidoping care răspunde de gestionarea rezultatelor acestui caz şi altor organizaţii antidoping care au dreptul de a formula apel în temeiul art. 13.2.3 din Codul Mondial Antidoping”,
concluzionează comunicatul.
Poziția ITIA în cazul Simonei Halep
Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) precizase anterior, potrivit cotidianului britanic Express, că a cerut amânarea audierii jucătoarei române Simona Halep pentru a avea o singură audiere pentru cele două acuzaţii formulate împotriva fostului lider mondial.
„Am propus ca ambele acuzaţii să fie judecate împreună pentru a evita audieri multiple. Pentru a face asta, dorim să oferim tuturor părţilor (inclusiv tribunalului independent) suficient timp pentru a studia materialele semnificative asociate cu ultima acuzaţie”,
„În cele din urmă, decizia aparţine tribunalului independent. D-ra Halep are şi ea oportunitatea de a-şi pregăti înfăţişarea înaintea tribunalului”,
a afirmat ITIA.
Tot în mai, ITIA a confirmat că Simona Halep ”a fost acuzată de o altă încălcare separată a Programului antidoping din tenis, în legătură cu nereguli în paşaportul său biologic de sportiv (ABP)”.
Simona Halep, suspendată provizoriu din octombrie 2022
Halep, campioană la Roland Garros în 2018 şi la Wimbledon în 2019, este suspendată provizoriu din octombrie anul trecut, după ce a fost testată pozitiv la roxadustat în timpul US Open, în august 2022.
Simona riscă până la patru ani de suspendare în primul caz, conform AFP.
Halep a comentat acest anunţ pe contul său de Instagram, jucătoarea în vârstă de 31 de ani spune că trăieşte ”cel mai negru coşmar” din viaţa sa de la anunţul suspendării, pe 7 octombrie, şi denunţa o formă de „hărţuire” din partea ITIA, pe care o acuză că a încercat să demonstreze că e vinovată de ceva ce nu a făcut niciodată.
Simona Halep este prima jucătoare de top confruntată cu acuzaţii de dopaj de la suspendarea răsunătoare a rusoaicei Mariei Sharapova, în 2016. Testată pozitiv pentru meldonium, Masha a primit în cele din urmă o suspendare de 15 luni.