Nutriționiștii recomandă să incluzi în dieta ta consumul de alimente care conțin proteine slabe. Sigur și tu ai auzit de „proteinele slabe” și te-ai întrebat care sunt, unde se găsesc și cum anume pot fi incluse în preparatele tale preferate.
Multe persoane consideră că proteinele slabe se găsesc doar în carnea de pui sau în sursele de carne care sunt sărace în grăsimi, însă acest lucru nu este complet adevărat. Există o mulțime de surse de proteine slabe pe care le poți consuma cu încredere pentru o dietă sănătoasă.
Alimente care conțin proteine slabe
Atunci când spunem „proteine slabe” ne referim la sursele sănătoase de proteine. Sursele de proteine slabe sunt sărace în grăsimi saturate.
Grăsimile saturate ar trebui evitate deoarece cresc nivelul colesterolului rău din sânge și pot duce la inflamația cronică din organism.
Este unul dintre motivele pentru care se recomandă consumul cu moderație de carne roșie sau alte surse de proteine care ar putea conține grăsimi în exces.
Mai jos găsești o listă cu aliment care conțin protine slabe și pe care ar trebui să le incluzi în dieta zilnică.
Nucile și leguminoasele
Leguminoasele sunt o sursă excelentă de proteine slabe. Acestea conțin, de asemenea, o cantitate importantă de fibre și grăsimi sănătoase.
Nutriționiștii spun că o cană de fasole gătită poate conține până la 6 grame de proteine. Boabele de soia sunt, de asemenea, o sursă versatil de proteine slabe. Persoanele care sunt vegane sau vegetariene pot integra cu încredere aceste surse de proteine în dieta lor zilnică.
Peștele
Nu este nicio surpriză că peștele se numără pe lista de alimente bogate în proteine slabe. Mai mult, peștele este bogat în grăsimi sănătoase și în acizi grași omega-3. Consumul de acizi grași omega-3 a fost asociat cu o îmbunătățire semnificativă a sănătății inimii.
Somonul este unul dintre peștii recomandați de nutriționiștii din întreaga lume. Peștele conține, în general, între 17 și 24 de grame de proteine per porție.
Carnea de pasăre
Carnea de pasăre mai este cunoscută și sub denumirea de „carne albă”. Carnea de pasăre este o sursă excelentă de proteine slabe. Pentru a te bucura de beneficiile acestui tip de carne este important să îndepărtezi pielea atunci când alegi să o gătești.
Pielea conține o cantitate destul de mare de grăsimi pe care ar trebui să le eviți.
Pieptul de pui poate conține chiar și 31 de grame de proteine per porție. Este recomandată, de asemenea, carnea de curcan ca o sursă importantă de proteină slabă.
Iaurtul și ouăle
Iaurtul sărac în grăsimi este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine slabe. Ouăle nu lipsesc nici ele de pe lista de alimente care conțin proteine slabe.
Acestea sunt bogate în nutrienți și reprezintă o sursă esențială de proteine. Un singur ou poate conține chiar și 7 grame de proteine.
Carnea de vită și de porc
Carnea roșie poate să se transforme într-o sursă excelentă de „proteină slabă” dacă este îndepărtată grăsimea care se află în exces pe aceasta.
Carnea de vită și de porc poate fi bogată în grăsimi, însă grăsimile se pot îndepărta cu puțină răbdare. O porție de mușchi poate conține chiar și 30 de grame de proteine.
Cu toate acestea, nutriționiștii recomandă ca acest tip de carne să fie consumat cu moderație și să nu se facă exces. Carnea roșie poate avea nenumărate beneficii pentru sănătate dacă este inclusă cu moderație în alimentație.