Verdețurile din piață au pesticide de 450 de ori peste limita admisă. Medicii atrag atenția asupra alimentelor pe care le cumpărăm în această perioadă și ne învață ce să facem totuși acasă pentru a nu ne îmbolnăvi de la ce mâncăm.
Medicii atrag atenția asupra alimentelor pe care le cumpărăm în această perioadă și ne învață ce să facem totuși acasă pentru a nu ne îmbolnăvi de la ce mâncăm, potrivit antena3 CNN.
Verdețurile din piață, cu pesticide
Este o substanță care duce la persistența efectelor în sol de până la 15 ani.
„Vorbim de alte pesticide depistate în aceste teste. Pesticide care s-a demonstrat că au un efect de bioacumulare în organismul uman”
„Efectul este unul cumulativ. Noi ne expunem la mai multe pesticide simultan și fiecare parte va modifica structura acizilor nucleici și va duce la apariția unor mutații genice capabile să inducă apariția unor tumori. Am putea să spălăm foarte bine aceste fructe și legume”
„O parte din aceste pesticide rămân pe suprafața lor, iar o spălare sub jetul de apă va dilua, va reduce cantitatea prezentă pe suprafața lor sau am putea să decojim. Recomandarea este să mâncăm diversificat. Mai multe fructe și legume din mai multe zone”
„Acest lucru va diminua riscul ca organismul să fie expus la același tip de substanță”,
a spus toxicologul Radu Țincu.
Legumele românești sunt pline de pesticide
În 2022 nivelul de contaminare al legumelor era de 27,9%, iar acum vorbim de 40%. Majoritatea legumelor toxice provin din sudul țării, iar cele mai periculoase legume sunt salata, mărarul și roșiile.
Cifrele arată că în 67% din probele de mărar și salată sunt contaminate cu substanțe periculoase, în timp ce în cazul roșiilor vorbim de 64%. Reziduurile toxice provin de la tratamentele cu fungicide, insecticide și regulatori de creștere, în această ordine.
Specialiștii vorbesc despre un nivel depășit cu mult peste maxima admisă pentru majoritatea substanțelor.