Sunt pericole uriaşe în alimentele din farfuriile românilor. Un raport al Direcţiei de Sănătate Publică arată că legumele care provin din serele din sudul ţării sunt pline de pesticide.
Mai exact, din peste 1300 de probe recoltate, în peste 40% dintre acestea s-au găsit urme de substanțe periculoase pentru sănătate.
Raportul a fost realizat în anul 2023 de Autoritatea Națională Fitosanitară, potrivit antena3 CNN.
Pentru a realiza acest raport, au fost luate probe din marile bazine legumicole din sudul țării.
Medicii atrag atenția și spun că aceste substanțe pot fi periculoase, mai ales dacă ne expunem la acestea un timp îndelungat.
Legumele românești sunt pline de pesticide
În 2022 nivelul de contaminare al legumelor era de 27,9%, iar acum vorbim de 40%. Majoritatea legumelor toxice provin din sudul țării, iar cele mai periculoase legume sunt salata, mărarul și roșiile.
Cifrele arată că în 67% din probele de mărar și salată sunt contaminate cu substanțe periculoase, în timp ce în cazul roșiilor vorbim de 64%. Reziduurile toxice provin de la tratamentele cu fungicide, insecticide și regulatori de creștere, în această ordine.
Specialiștii vorbesc despre un nivel depășit cu mult peste maxima admisă pentru majoritatea substanțelor.
Medicul toxicolog Radu Țincu a explicat care sunt riscurile pentru sănătate la expunerea la aceste pesticide, pe termen lung și mediu. Vorbim despre boli grave, care pot cauza decesul.
”Practic, aceste substanțe pot favoriza apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcțiilor endocrine”,
a explicat medicul.
Legumele și fructele sunt tot mai toxice
Cu toate acestea, fermierii protestează și au ieșit în stradă în mai toate orașele din Europa, tocmai pentru că nu sunt de acord că Uniunea Europeană dorește să le interzică folosirea pesticidelor.
Pe principiul banii sunt mai importanți ca sănătatea, rămâne de văzut încotro se va îndrepta agricultura europeană și cea românească în următorii ani.
Experții fitosanitari au găsit în legume azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin.
Organizația Mondială a Sănătății îi sfătuiete pe oameni să spele foarte atent fructele și legumele și, acolo unde este posibil, să descojească fructele.