Val de viroze respiratorii în toată țara. A trecut mai bine de o lună de la începerea noului an școlar, iar cabinetele medicilor de familie încep să se aglomereze din cauza infecțiilor respiratorii.
S-au înmulțit cazurile de viroză și oamenii au ajuns în camerele de gardă ale spitalelor din toată țara. Doctorii atrag atenția că virușii provoacă infecții respiratorii cu simptome care pot persista săptămâni întregi, potrivit antena3 CNN.
Cei mai mulți pacienți sunt copiii, în special bebelușii, care pot face febră mare și riscă să ajungă la deshidratare.
Cei cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani ajung la urgențe cu dureri mari de cap, febra, vărsături, tuse şi dureri în gât.
Specialiștii le recomandă părinților să nu-i lase pe copii în colectivitate dacă prezintă simpome de gripă, răceală ori COVID-19.
Și în cabintele medicilor de familie se simte valul de viroze, medicii spun că zilnic consultă adulți, dar și copii cu infecții respiratorii.
Campania de vaccinare antigripală a început în toată țara. Medicii de familie eliberează deja rețete pentru persoanele care fac parte din categoriile de risc. Acestea au dreptul să primească serul gratuit.
Vaccinarea antigripală în 2023
Vaccinarea antigripală în 2023-2024 vine cu multe noutăți. Cei care doresc să se vaccineze antigripal anul acesta își vor lua singuri vaccinul de la farmacie pe baza unei prescripții electronice eliberate de medicul de familie. Vârsta până la care copiii pot primi gratis acest vaccin s-a extins până la 18 ani, informează hotnews.ro.
În privința copiilor, medicul de familie Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, atrage atenția părinților că micuții între 6 luni și 8 ani împliniți, cărora li se administrează vaccinul antigripal pentru prima oară, ar trebui să primească două doze de vaccin la distanță de cel puțin 4 săptămâni.
Vaccinarea antigripală în 2023 aduce o mulțime de schimbări. Până acum, orice copil care avea între 6 luni și 5 ani sau care avea o boală cronică în afara acestei vârste putea să beneficieze de vaccinul antigripal în limita dozelor primite de la Direcția de Sănătate Publică și achitate de către Ministerul Sănătății.
De anul acesta, accesibilitatea este generală pentru copii. Până la 18 ani, aceștia beneficiază gratis de vaccinul antigripal. Ca să intre în posesia lui, părinții trebuie să obțină o rețetă de la medicul de familie sau de la orice alt medic care se află în contract cu o casă de asigurări de sănătate.
Copiii și vaccinul antigripal
Pentru copiii de la 6 luni la 18 ani, vaccinul antigripal este compensat 100%. El poate fi procurat din farmacii cu rețetă de la medicul de familie.
Medicul de familie Gindrovel Dumitra, atrage atenția părinților că micuții între 6 luni și 8 ani împliniți, cărora li se administrează vaccinul antigripal pentru prima oară, ar trebui să primească două doze de vaccin la distanță de cel puțin 4 săptămâni.