Sindromul intestinului permeabil este o afecțiune de care, cel mai probabil, nu foarte multă lume a auzit. Tractul gastrointestinal este una dintre părțile corpului omenesc ce intră, în fiecare zi, în contact cu elemente exterioare, conform Time.
Alimentele consumate în fiecare zi sunt, parțial, digerate în stomac, apoi trec în intestine, unde cel mai important proces are loc. În majoritatea cazurilor, acest sistem funcționează foarte bine, doar că anumite persoane ajung să dezvolte o afecțiune numită intestin cu scurgeri.
„Intestinul permeabil este un termen vizual foarte bun pentru pacienți, dar nu este un adevărat diagnostic medical”,
a mărturisit Dr. John Whyte, medic internist.
Intestinul permeabil este o afecțiune în care mucoasa intestinelor devine inflamată, deteriorată sau iritată, permițând toxinelor microbiene și particulelor de alimente nedigerate să inunde fluxul sanguin.
Sindromul de intestin permeabil este asociat cu:
Tulburari digestive (ex.: balonare, constipatie/diaree, colon iritabil, gastroenterita, boala Chron);
Intolerante si/sau alergii alimentare;
Tulburari neurodegenerative (ex.: boala Parkinson, depresii, anxietate, autism);
Tulburari metabolice;
Insuficienta functionala a unor organe;
Sindrom de oboseala cronica;
Boli autoimune intestinale si ale altor organe (ex.: artrita reumatoida, fibromialgie, tiroidita Hashimoto, Graves, alopecia areata, lupus, scleroza multipla, sindromul Sjöngren, fibroza chistica, vasculita);
Afectiuni la nivelul pielii (ex.: acneea rozacee, eczeme, psoriazis, urticarie);
Malabsorbtia mineralelor, vitaminelor si substantelor nutritive (ex.: zinc, fier, vitamina B12).
Ce alimente sunt de evitat în sindromul intestinului permeabil?
Există o serie de alimente care sunt recunoscute pentru slaba toleranță și pentru efectele iritante pe care le au asupra sistemului digestiv. Renunțarea la acestea este un pas foarte important în ameliorarea efectelor acestui sindrom.
- Produse pe bază de grâu: pâine, paste, cereale, făină de grâu, cușcuș etc.
- Cereale cu conținut de gluten: grâu, orz, secară și ovăz.
- Carne procesată: carne roșie, carne de vită, șuncă etc.
- Produse preparate prin coacere: prăjituri, brioșe, biscuiți, plăcinte, produse de patiserie și pizza.
- Snacks-uri: biscuiți, muesli, popcorn, covrigi etc.
- Produse lactate: lapte, brânzeturi și înghețată.
- Uleiuri rafinate: uleiuri de rapiță, floarea-soarelui, soia și șofrănel.
- Îndulcitori artificiali: aspartam, sucraloză și zaharină.
- Sosuri: dressing pentru salată, precum și sosuri de soia, teriyaki și sos hoisin.
- Băuturi: alcool, băuturi carbogazoase și alte băuturi zaharoase.
- Alte alimente interzise: fast-food, cartofi prăjiți, cereale cu adaos de zahăr, batoane de ciocolată etc.