Boala papagalului se răspândește și la om! Este avertismentul lansat de Organizația Mondială a Sănătății după ce tot mai multe cazuri de persoane infectate cu acest virus au ajuns la spital în mai multe țări din Uniunea Europeană.
Potrivit unui expert de la Universitatea din Milano, s-a observat o creștere a infecției provenite de la păsări în rândul oamenilor între 2023 și începutul anului 2024, potrivit realitatea.net.
Boala papagalului se răspândește la om
Punctul culminant a fost în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut. Psitacoza, numită și ornitoză sau boala papagalului este o afecțiune respiratorie cauzată de o bacterie care infectează în principal păsările, dar care, la om poate provoca și forme grave.
Păsările capabile să transmită această boală sunt papagalii, canarii, vrăbiile, sau porumbeii. Formele mai puțin severe au simptomele unei gripe iar cele mai grave pot duce chiar la deces.
Îmbolnăvirea apare după contactul direct cu urina, fecalele, ouăle sau penele animalelor infectate. Omul se poate infecta prin inhalarea aerosolilor proveniţi din secreţii si excremente, muşcătura păsărilor sau contactul direct cu animalul infectat.
Un risc mai mare de îmbolnăvire îl au astfel angajaţii din magazinele de animale de companie, grădini zoologice, medicii veterinari sau crescătorii de păsări.
Manifestări clinice
După o perioadă de incubaţie de 1-2 săptămâni boala poate debuta brusc cu febră înaltă şi frisoane sau progresiv cu creşterea treptată a febrei şi disconfort general. Se remarcă tusea persistentă uscată sau productivă cu spută mucoidă cu striuri de sânge. Frecvent, ritmul cardiac este scăzut iar cefaleea este difuză şi severă.
Alte manifestări includ inapetenţă, mialgii, artralgii, erupţii maculare eritematoase, iar spre sfârşitul primei săptămâni se pot instala tulburări gastro-intestinale. Endocardita este o complicaţie rară, cele mai afectate fiind persoanele cu istoric de reumatism articular acut sau valvulopatii congenitale.