Ministerul Sănătății intenționează să modifice regimul îngrijirilor paliative, destinate bolnavilor incurabili în stadiu terminal.
Organizarea și funcționarea îngrijirilor paliative este reglementată printr-un ordin de ministru al Sănătății din 2018, însă practica ultimilor ani a determinat să Ministerul Sănătății să inițieze unele modificări în ce privește asistența medicală destinată pacienților cu boli grave, ajunși în pragul morții.
Printre acestea, este renunțarea la încercarea de resuscitare cardio-respiratorie a acestor pacienți, iar autopsierea nu va mai fi necesară, informează fanatik.ro.
Prin programul „Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și a îngrijirilor la domiciliu”, în România au fost înființate opt centre pilot pentru dezvoltarea accesului la servicii paliative, iar pe baza datelor și experienței acumulate în aceste centre în anul 2024 va fi elaborat Programul Național de Îngrijiri Paliative, care va fi finalizat în anul 2024.
Pacienții în stadiu terminal nu vor mai fi resuscitați sau supuși autopsiei
În momentul de față, procedurile medicale standard impun procedura resuscitării în cazurile în care pacientul intră în stop cardio-respirator, chiar și în cazul în care este vorba de bolnavi cu afecțiuni incurabile, aflați în stadiul terminal al bolii.
De asemenea, este obligatorie și autopsierea acestor bolnavi, dacă decesul survine când sunt internați în spital.
Resuscitarea și autopsierea nu fac decât în cazurile în care familia bolnavului face o cerere explicită în acest sens.
Acum Ministerul Sănătății propune renunțarea la obligativitatea cererii făcute de familie și nu mai recomandă procedura resuscitării astfel încât să evite prelungirea inutilă a suferințelor unui om care nu mai poate fi salvat, fiind totodată menajată și familia.
Îngrijiri paliative pentru mai multe boli
Potrivit Ministerului Sănătății, de la deschiderea centrelor pilot, îngrijirile paliative au fost„ preponderent și disproporționat” acordate pacienților cu cancer, deși sunt și alte afecțiuni pentru care se poate acorda acest tip de asistență medicală:
- boli cardiovasculare grave,
- demență în ultimul stadiu,
- scleroză multiplă,
- boala Parkinson,
- boli pulmonare grave,
- accident vascular și comă
- miastenia gravis
Pentru fiecare dintre aceste afecțiuni, trecerea la îngrijiri paliative se face în funcție de anumite criterii.
Noul ordin de ministru extinde lista afecțiunilor pentru care se poate oferi asistență medicală paliativă cu insuficiența renală cronică (dacă pacientul refuză dializa sau transplantul renal), insuficiența hepatică cronică (dacă pacientul refuză transplantul sau nu este eligibil pentru transplant), precum și pentru unii pacienți cu HIV/SIDA.