Se estimează că aproape 8% dintre copiii cu vârsta sub 3 ani suferă de alergie alimentară, iar dintre adulți, aproape 5% au această problemă, numărul fiind în continuă creștere.
Există peste 170 de alimente care pot declanșa alergii alimentare. Dintre acestea, doar unele sunt considerate foarte periculoase.
Dacă ești alergic la un aliment, există numeroase semnale pe care corpul ți le dă. De la umflarea limbii, a buzelor, a gâtului sau a feţei până la mâncărimi persistente pe piele și strănut, toate pot fi simptome ale alergiei alimentare.
Alimente care pot declanșa alergii periculoase
- Cereale care conţin gluten (grâul, secara, orzul, hibridele)
- Lapte
- Arahide
- Nuci (migdale, alune, nuci, caju, nuci pecan, nuci braziliene, nuci de macadamia, nuci de Queensland, fistic)
- Muştar
- Țelină
- Ouă
- Seminţe de susan
- Soia
- Lupin
- Peşte
- Crustacee (crab, homar, rac, creveţi)
- Moluşte (midii, stridii, calamari, caracatiţă)
- Fructe (kiwi, roșii, piersici, citrice, căpșuni)
Simptomele alergiilor alimentare pot surveni de la câteva minute până la câteva ore de la ingerarea unui aliment care conţine o proteină pe care organismul o consideră dăunătoare. Aceste manifestări pot fi uşoare, severe sau, uneori, chiar fatale.
Ce simptome pot da alergiile alimentare
- Umflarea limbii, a buzelor, a gâtului sau a feţei
- Dificultăţi de respiraţie
- Urticarie
- Eczeme
- Diaree
- Nas înfundat
- Rinoree
- Tuse
- Strănut
- Vărsături
- Amețeală
- Ochi roșii
- Dureri și crampe abdominale
- Senzație de greață
- Prurit
- Paloare
- Senzație de leșin
- Învineţirea buzelor şi a extremităţilor
- Tensiune arterială scăzută
- Puls accelerat sau neregula
Este esențial să citești cu atenție eticheta înainte de a cumpăra şi consuma un produs alimentar.