Dacă strănuți de multe ori, dacă ai nasul înfundat frecvent sau îți curge adeseori, iar ochii, gura și pielea îți dau senzație de mâncărime, probabil că suferi de rinită alergică. Rinita alergică se caracterizează printr-o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale.
Rinita alergică – cunoscută mai ales sub denumirea febra fânului – este un grup de simptome care afectează nasul. Nu te lăsa înșelat de nume – nu trebuie sa te expui la fân pentru a avea simptomele, iar febra fânului nu provoacă febră.
Rinita alergică se dezvoltă când sistemul imun devine sensibil și reacționează exagerat la ceva din mediu care, de obicei, nu determină probleme la majoritatea oamenilor. Rinita alergică nu este provocată de o bacterie sau de un virus și nu este contagioasă.
Rinita alergică este de două tipuri:
Sezonieră: Simptomele rinitei alergice sezoniere se pot produce primăvara, vara și la începutul toamnei. Acestea sunt determinate de obicei de o sensibilitate la sporii de mucegai din aer sau la polenul din iarbă, copaci și buruieni (de exemplu, ambrozia).
Perenă: Persoanele cu rinita alergică perenă experimentează simptomele tot anul. Aceasta este în general provocată de alergenii prezenți în mod constant în mediul înconjurător: acarieni din praful de casă (saltele, perne, covoare, fotolii, etc), mucegaiuri, pene, scuame animale, etc. Persoana cu rinită alergică perenă pare tot timpul că este răcită. Criza se poate declanșa dimineața și se poate repeta de mai multe ori pe zi. Alergiile alimentare preexistente sau ascunse rareori determină simptome nazale perene.
Există și cauze nonalergice ale rinitei, inclusiv fumul de țigară, parfumul, produsele de curățenie sau altele cu mirosuri tari.
Cauze (factori declanșatori)
Rinita alergică apare datorită unor reacții imunologice excesive în prezența unor substanțe străine denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei și cantitatea de alergeni influențează în mod decisiv apariția și agravarea simptomatologiei.
Alergenii pot fi:
- De exterior: polen de la copaci (de obicei, copaci fără flori precum mesteacăn, stejar, plop, salcie), iarbă și buruieni (ambrozie, artemisie)
- De interior: păr de animal de companie, acarieni din praf, mucegai
- Iritanți: fum de țigară, parfum, fum de la benzină
Diferențe între rinită și răceală
Atât în răceală, cât și în alergie, îți curge nasul. Există, însă, unele diferențe de manifestări între rinită și raceală.
În răceală – resimți disconfort în tot corpul, secrețiile nazale pot fi galben-verzui, nu resimți mâncărime la nivelul foselor nazale, poți face febră; simptomele apar brusc și trec destul de repede.
În alergie – zonele în care resimți cel mai mare disconfort sunt ochii nasul și gâtul, secrețiile nazale sunt transparente, te mănâncă nasul, nu faci febră; simptomele apar sezonier și/sau pe perioade mari.