Un raport al Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului arată că bacteria helicobacter pylori este agentul patogen responsabil pentru cel mai mare număr de cazuri de cancer la nivel mondial.
Bacteria H. pylori a cauzat peste 800.000 de cazuri de cancer în 2018, iar aproximativ 30% până la 40% dintre americani au o infecţie cu acest agent patogen la un moment dat.
Bacteria care provoacă cel mai mare număr de cazuri de cancer
Când ne gândim la cauzele cancerului, ne vin în minte factori precum genetica şi stilul de viaţă, dar unii agenţi patogeni pot duce, de asemenea, la cancer, scrie ziare.com.
Conform unui raport recent al Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului:Cancer Progress Report 2024. Prevenirea şi eliminarea infecţiei cu agenţi patogeni care cauzează cancer, 13% din cazurile de cancer la nivel mondial, adică 2,2 milioane, sunt atribuite infecţiilor bacteriene sau virale.
Printre vinovaţi se numără hepatita B, hepatita C şi papilomavirusul uman sau HPV, cauza bine cunoscută a cancerului de col uterin.
Cu toate acestea, agentul patogen responsabil de cel mai mare număr de cazuri de cancer la nivel mondial este Helicobacter pylori, mai cunoscut sub numele de H. pylori.
Bacteria a fost responsabilă pentru aproximativ 810.000 de cazuri de cancer în 2018, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date.
Pentru comparaţie, HPV a condus la 690.000 de cazuri în acel an, urmat de hepatita B, cu 360.000 de cazuri.[1]
Simptomele unei infecţii cu această bacterie includ vărsături, scădere în greutate, probleme de înghiţire şi arsuri la stomac severe, dar multe dintre infecţii pot fi asimptomatice.
Ce este H. Pylori şi cum provoacă cancer
Pylori este o bacterie pe care mulţi oameni o poartă în stomac. Aproximativ 30% până la 40% dintre americani au o infecţie cu H. pylori la un moment dat Bacteria poate provoca formarea ulcerelor în stomac sau în intestinul subţire şi poate duce, de asemenea, la gastrită, care este o inflamaţie a mucoasei stomacului.
În timp, acest lucru se poate dezvolta în boli mai grave, a declarat dr. Linda Cummings, gastroenterolog la Centrul medical din cardrul spitalelor universitare ale clinicii Cleveland şi profesor la facultatea de medicină a universităţii americane Case Western Reserve.
Bacteria H. pylori poate creşte riscul a două tipuri de cancer: limfomul ţesutului limfoid asociat mucoasei (MALT), o formă de limfom non-Hodgkin care afectează stomacul, şi un tip de cancer gastric numit adenocarcinom, care provine din mucoasa stomacului.
Simptome şi diagnostic
Unele persoane cu o infecţie cu H. pylori nu au niciun simptom, în timp ce altele pot prezenta disconfort abdominal după ce mănâncă. Vărsăturile, pierderea în greutate, dificultăţile de înghiţire şi arsurile la stomac severe sunt, de asemenea, semne ale unei infecţii cu H. pylori, a indicat medicul.
Întrucât o infecţie cu H. pylori poate fi asimptomatică, testarea este singura modalitate de a determina prezenţa bacteriei.
Există patru modalităţi de testare pentru H. pylori: un test respirator cu uree (se bazeaza pe proprietatea Helicobacter pylori de a produce o enzima numita ureaza. Aceasta enzima descompune ureea administrata in timpul testului, ducand la eliberarea de amoniac care este eliberat pe cale respiratorie. Astfel, testul masoara nivelul de amoniac in respiratia pacientului), un test cu antigen fecal, o endoscopie superioară şi un test de sânge.
Potrivit specialiştilor, infecţiile cu H. pylori nu dispar de obicei fără tratament şi au devenit din ce în ce mai dificil de tratat deoarece bacteria a dezvoltat rezistenţă la unele antibiotice.