Fibromialgia este o afecțiune cronică greu de depistat, pentru că simptomele acestei boli imită alte afecțiuni și nu există teste de certitudine care să o confirme. Deseori, boala este diagnosticată și tratată greșit.
Fibromialgia este o tulburare caracterizată prin dureri musculo-scheletice răspândite în tot corpul, însoțite de oboseală, tulburări de somn, de memorie și de dispoziție.
Simptomele apar după un eveniment traumatic, o intervenție chirurgicală majoră, infecții generalizate sau stres psihologic semnificativ.
Există situații în care simptomele se instalează treptat, fără a se putea identifica un singur eveniment care să declanșeze boala.
Deseori, pacienții care au fibromialgie suferă, de asemenea, de dureri de cap, tulburări ale articulației temporomandibulare, sindrom de colon iritabil, anxietate și depresie.
Cauze si factori de risc
Cauzele certe care duc la apariția fibromialgiei nu sunt pe deplin cunoscute, dar cei mai mulți medici consideră că stimularea nervoasă repetată determină o modificare a modului în care creierul percepe durerea.
Această modificare ireversibilă provoacă o creștere anormală a nivelurilor anumitor substanțe chimice din creier și de la nivelul măduvei spinării, ceea ce generează senzația de durere.
Receptorii pentru durere, care se află peste tot la nivelul organelor, pielii, mușchilor și articulațiilor, par să dezvolte ceea ce medicii numesc o „memorie a durerii”, devenind extrem de sensibili și reacționând excesiv la semnalele dureroase și nedureroase.
În ceea ce privește factorii de risc care pot duce la apariția fibromialgiei, un rol important pare să aibă componenta genetică. Sunt dese situațiile în care boala se manifestă în familie.
Unele boli de natură infecțioasă par să declanșeze sau să agraveze fibromialgia. Boala poate fi declanșată și de o traumă majoră, cum ar fi un accident de mașină.
De asemenea, stresul psihologic prelungit poate provoca afecțiunea. Activitatea fizică intensă sau, din contră, sedentarismul cronic, poate declanșa boala.
Punctele dureroase în fibromialgie se află în următoarele zone:
- Pe gât
- Pe ceafă
- La nivelul umerilor
- În partea superioară a pieptului
- Pe coate
- În partea superioară a feselor
- Pe șolduri
- La nivelul genunchilor