Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri, 21 februarie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Reuniunea va avea loc la Palatul Cotroceni, informează gandul.ro.
Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a convocat această şedinţă, care se va desfăşura începând cu ora 13:00.
Sursa citată a precizat că pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la:
- evoluţii privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţii pentru România;
- progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special privind derularea programelor de înzestrare şi demersurile de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului;
- un raport privind activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023;
- raportul CSAT privind activitatea desfăşurată anul trecut.
„În cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”,
a informat Administraţia Prezidenţială.
Ultimul CSAT, în octombrie 2023
Precedenta şedinţă a CSAT a avut loc pe 12 octombrie 2023.
Pe ordinea de zi a reuniunii au fost subiecte referitoare la:
- consumul de droguri sau alte substanţe stupefiante de către tineri sau elevi – risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale;
- evoluţiile privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei – implicaţii pentru România;
- planul de înzestrare a Armatei României 2024 – 2033.
Ministerul Apărării Naţionale a prezentat un set de măsuri concrete pentru creşterea capacităţii de supraveghere aeriană, detecţie şi intervenţie, în funcţie de situaţie, în regiunile din proximitatea obiectivelor ucrainene vizate de atacurile ruse.
Înzestrarea Armatei, un alt subiect fierbinte
Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT avem programele de înzestrare derulate în acestă perioadă de Armata Română, măsurile pentru creşterea gradului de încadrare în Armata Română.
Asta în contextul în care generalul Vlad Gheorghiţă, şeful Statului Major al Armatei, a avertizat recent că doar în anul trecut, în 2023, peste 6.000 de angajaţi au părăsit Ministerul Apărării Naţionale şi tot generalul Vlad Ghiorghiţă, le-a cerut liderilor politici din ţara noastră să se grăbească şi să adopte cât mai rapid o lege pentru pregătirea populaţiei în caz de război.
Asta în contextul în care în ultima perioadă liderii politici de rang înalt din Uniunea Europeană şi liderii militari din cadul Alianţei Nord Atlantice au avertizat că ţările NATO să fie pregătite pentru un conflict de lungă durată cu Federaţia Rusă, în cazul în care armata lui Vladimir Putin ar obţine o victorie în războiul din Ucraina.