Ministrul energiei din Guvernul Ciolacu oferă cele mai bune vești bune pentru români. Acesta anunță că prețurile la curent și gaze rămân plafonate și în următoarele luni, contrar unor zvonuri negative.
Schema de plafonare a prețului final al energiei și gazelor naturale, intrată în vigoare în noiembrie 2022, pune tot mai multă presiune pe buget, dar și pe furnizori. Comisia Europeană a recomandat chiar o renunțare la această plafonare.
Prețurile la curent și gaze rămân plafonate
A pus acest îndemn pe seama relativei normalizare a prețurilor energiei și gazelor. Milioanele de români pentru care plafonarea reprezintă o uriașă gură de oxigen într-o perioadă de criză trebuie să stea liniștiți.
Miercuri, 11 octombrie, ministrul energiei a spus că preţurile nu s-au redus suficient de mult, pentru a lăsa piaţa fără control. Așadar, cererile Comisiei Europene și ale Băncii Mondiale nu sunt luate, momentan, în calcul, potrivit fanatik.ro.
”Rămâne așa cum este. Asta e dorinţa mea. Pe logica actuală, noi ar trebui să trecem de următoarele două ierni fără să impactăm consumatorul final. Ne bazăm pe Ministerul de Finanţe să ne dea sumele pe care noi ulterior trebuie să le dăm furnizorilor”,
a spus ministrul Sebastian Burduja, pentru Observator News.
Ministru spune că situația se va îmbunătăți și pentru furnizori.
”Pe măsură ce preţurile vor continua să scadă în piaţă, este speranţa noastră după iarna asta, se pune problema ca ei (n.r. furnizorii) vor avea costuri mult mai mici. Dar şi necesarul de compensare va scădea. Sumele cu care furnizorii vin la compensare sunt mult mai mici”,
este de părere oficialul.
Cum arată în acest moment plafonările la energia electrică și gazele naturale
Pe 23 noiembrie 2022, ministrul energiei de la acea vreme, Virgil Popescu, anunță că a fost adoptată
”Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei”.
Erau adoptate măsuri prin care clienții erau protejați până la data de 31 martie 2025. Niciun cetățean nu va plăti mai multe de 1,3 lei/kWh pentru energie electrică.
Astfel, la curent avem, în prezent, plafoanele de 68, 80 de bani, respectiv 1,3 lei pe kWh. La capitolul gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus.