Alegerile prezidențiale din Rusia, programate pentru martie anului viitor, vor avea loc și în teritoriile ocupate în estul şi sudul Ucrainei. Anunțul Comisiei Electorale Centrală de la Moscova a fost perceput ca o sfidare, sugerând că armata rusă nu și-ar mai face probleme privind o eventuală ofensivă a Ucrainei.
Scrutinul din martie este privit de majoritatea analiștilor străini drept o formalitate, în urma căreia se aşteaptă ca Vladimir Putin să fie reales pentru un al cincilea mandat, relatează Reuters.
Membrii Comisiei electorale au adoptat „în unanimitate” o rezoluţie care aprobă organizarea scrutinului și în teritoriile ocupate, a declarat agenţiei oficiale de presă TASS unul dintre responsabilii Comisiei Electorale.
Rusia a organizat deja mai multe alegeri în teritoriile ocupate – Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk, a căror anexare a proclamat-o în septembrie 2022, dare pe care le controlează doar parţial, potrivit Agerpres.
Vladimir Putin a anunţat că va candida pentru un nou mandat
Moscova vrea să organizeze alegeri prezidenţiale între 15 şi 17 martie. Decizia de a le organiza şi în Crimeea ocupată a fost luată mai devreme, transmite Unian.
Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a transmis încă săptămâna trecută că organizarea de alegeri în aceste regiuni este „nulă şi neavenită” şi „încalcă dreptul internaţional”.
Vladimir Putin a anunţat vineri că va candida pentru un al cincilea mandat la alegerile prezidenţiale ruse din 17 martie.
Şeful statului rus, căruia o modificare constituţională din 2020 îi permite să candideze până în 2030, poate teoretic să rămână la Kremlin până în 2036, anul în care va împlini 84 de ani.
Realegerea sa în funcţie este greu de pus la îndoială, mai ales că opoziţia a fost destructurată printr-o campanie de represalii.
Aproape toţi opozanţii principali, cum ar fi militantul anticorupţie Aleksei Navalnîi, au fost aruncaţi în închisoare sau forţaţi să plece în exil.