În viitorul apropiat, se schimbă regulile de circulație. Este vorba de culorile de la semafor, care ar putea suferi o schimbare semnificativă. Ele vor avea patru culori: roșu, galben, verde și alb.
Pe măsură ce vehiculele devin tot mai inteligente și mai conectate, cele trei lumini de semafor, care au controlat fluxul de trafic timp de mai bine de un secol, sunt susceptibile să sufere o transformare semnificativă.
Cercetătorii investighează modalități de integrare a funcțiilor din mașinile moderne. Pe listă se află sistemele GPS, pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența traficului rutier.
În perspectivă, actualizările ar putea elimina complet tradiționalul semafor. E vorba de cel care are luminile roșii, galbene și verzi. Se va lăsa, astfel, controlul în mâinile mașinilor autonome.
Patru culori la semafor
Alternativ, conform sugestiilor unor cercetători, semafoarele viitorului ar putea avea patru culori: roșu, galben, verde și alb. Autoritățile din Michigan sunt deja implicate în dezvoltarea acestui sistem.
Henry Liu, profesor de inginerie civilă la Universitatea din Michigan, afirmă că implementarea unui nou sistem de semnalizare ar putea fi mult mai aproape decât se crede.
„Ritmul progresului inteligenței artificiale este foarte rapid și cred că acest moment se apropie”,
a spus el.
Semnificația celei de-a patra culori
În loc să elimine acel semafor tradițional, Hajbabaie propune adăugarea unei a patra lumini. El indică culoarea albă, pentru a indica când există suficiente vehicule autonome pe drum pentru a traversa intersecția.
„Când ajungem la intersecție, ne oprim dacă este roșu și mergem dacă este verde. Dar dacă lumina albă este activă, trebuie doar să urmărești vehiculul din fața ta”,
a spus acesta, conform Associated Press.
Desi cercetările lui Hajbabaie se concentrează pe o lumină albă, culoarea specifică nu este crucială, a explicat el. Luminile actuale ar putea fi adecvate, poate prin modificarea lor pentru a clipe în roșu și verde simultan. Acest lucru ar semnala că mașinile fără șofer sunt autorizate să treacă.
Implementarea unei astfel de abordări ar necesita ani de dezvoltare. Ar fi nevoie ca între 40% și 50% dintre vehiculele de pe drum să fie autonome, a recunoscut Hajbabaie.