Considerată de importanță strategică, Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu – unde sunt cazați mii de militari NATO – a fost spionată cu drone, iar militarii români nu au putut face nimic în acest sens pentru că nu au o legislație care să le permită anihilarea acestora și nici echipamente performante pentru a riposta eficient.
Experți militari au explicat că incursiunea roiului de drone la Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu este considerată periculoasă deoarece, în afară de misiunile de supraveghere, acestea pot primi și comenzi de a lovi ținte.
Dronele spionează în voie Baza Kogălniceanu
Armata ucraineană, de exemplu, utilizează lunar aproximativ 10.000 de astfel de UAV-uri ieftine, de producție chinezească, cu ajutorul cărora supraveghează mișcările rușilor, dar și lansează asupra țintelor lovituri de mortier sau grenade.
Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din Comandamentul NATO din Italia, a declarat că, probabil, cele trei drone au fost la Mihail Kogălniceanu într-o misiune de supraveghere.
„Baza de acolo este de mare interes pentru ruși după ce trece prin lucrări de modernizare și de creștere a capacității. Îi interesează dacă se crește capacitatea de cazare a personalului sau dacă amenajăm piste care pot fi utilizate de F-35, de exemplu. Sigur, ei văd și din satelit, dar cu o imagine apropiată ajungi la alte concluzii. După ceva timp vor mai face o misiune similară ca să vadă progresele“,
a precizat contraamiralul.
Lipsa de legislație ne ține mâinile legate
Constantin Ciorobea a reamintit că legea nu permite o intervenție promptă a militarilor, potrivit adevarul.ro.
„Noi am cerut un proiect de lege dedicat acestor drone, cu zone de zbor interzise pentru aceste aparate deasupra bazelor militare, dar acesta s-a pierdut de mult. Era unul care era foarte riguros și reglementa statutul dronelor care survolează unitățile militare, precum legea care interzice fotografierea obiectivelor MApN. Adică puneai drona la pământ și vedeai ce a înregistrat”
„Din păcate, repet, legea cu zona interzisă de zbor pentru drone nu a trecut. Acum mai trebuie să spun și că doborârea acelor drone cu armamentul din dotare pune ceva probleme tocmai din cauza legislației privind deschiderea focului pe timp de pace. Este necesară o somație legală și așa mai departe. Păi cum somezi o dronă? Cum răspunde la somație? Deci și aici trebuie schimbată legislația“,
spune contraamiralul.
Constantin Ciorobea arată că acest caz a scos la iveală și faptul că echipamentele de război electronic folosite de militarii români pentru anihilarea dronelor lasă de dorit.
Trei drone, reperate luni deasupra bazei Kogălniceanu
În cursul nopţii de luni, trei drone suspecte au fost observate deasupra bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu. Armata cere ajutorul procurorilor militari pentru a afla despre ce a fost vorba. Reprezentanţii MApN au precizat că acestea erau probabil de tip comercial şi au evoluat cu viteze mici şi la înălţimi reduse.
Este vorba de cel puţin trei drone civile zărite de militarii aflaţi în servicul de pază în baza de la Mihail Kogălniceanu. Dronele au fost observate şi prin mijloace electronice şi optice, transmite MApN.