Un nor de praf din Sahara va ajunge în Europa zilele acestea. Specialiștii trag un semnal de alarmă, spunând că vor fi depășite limitele maxime privind calitatea aerului.
Din fericire, circulația aerului nu favorizează pătrunderea masei de aer cu praf saharian deasupra României, a anunțat marți Administrația Națională de Meteorologie.
”În perioada 9 aprilie ora 17 – 11 aprilie ora 18 circulația aerului deasupra continentului European nu va favoriza pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României”,
a transmis ANM.
Norul va reduce vizibilitatea și va acoperi cu praf zonele exterioare, mai spun specialiștii. Norul de praf este al treilea de acest tip care ajunge în Europa în ultimele săptămâni.
Acest nor de praf este primul catalogat drept „excepțional de dens”, potrivit Sky News. Specialiștii spun că în unele zone vor fi depășite limitele maxime privind calitatea aerului.
Să ne speriem de praful de Sahara?
Unii nori de praf anteriori au ajuns şi în România.
Zilele trecute climatologul Roxana Bojariu spunea că ne aşteaptă o primăvară neobişnuită, cu episoade în care mai vin peste ţara noastră nori de praf saharian.
Specialistul susţine că nu ar trebui să ne temem de aceşti nori de praf saharian (unul a trecut rapid peste România), pentru că acest aer încărcat venit din Africa are şi efecte benefice.
„Efectele pot fi asupra sănătății publice, chiar dacă sursele locale de multe ori covârșesc această sursă ce se diminuează totuși din locul de origine. Pentru că şi noi avem praful nostru și e destul de mult”
„Dar, pe de altă parte, sunt și alte efecte benefice. De exemplu: acest praf conține micro-minerale, conține fosfor, conține fier, care ajută în ocean sau în mare, în Marea Mediterană şi eliberează oxigen, de exemplu”
„Dar și pe soluri: ele se îmbogățesc și devin mai fertile cu astfel de substanțe. Deci e un beneficiu pentru mediu”,
a explicat Roxana Bojariu, la Antena3.