După mai mult de un deceniu de întârzieri, noul modul ştiinţific rusesc Nauka a andocat cu succes, joi, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a anunţat Agenţia spaţială rusă (Roskosmos), transmite AFP.
„Contact confirmat al modulului laborator polivalent Nauka cu modulul de serviciu Zvezda al Staţiei Spaţiale Internaţionale”
a anunţat Roskosmos pe contul său de Twitter.
O lungă perioadă de timp nu a fost clar dacă acest laborator cu lungimea de 13 metri şi greutatea de peste 20 de tone va fi vreodată folosit. Mai multe lansări au fost anulate din cauza unor probleme tehnice sau pur şi simplu din lipsa banilor. Modulul spaţial Nauka a fost lansat în urmă cu o săptămână, cu o rachetă Proton-M, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, relateaza AGERPRESS.
Este primul modul de andocare rusesc la ISS din ultimii 11 ani. Odată cu Nauka, racheta rusească a purtat către ISS și Brațul Robotic European, o realizare a Agenției Spațiale Europene și primul braț robotic care va putea lucra pe segmentul rusesc al ISS.
Incident pe ISS după amdocarea modului rusesc Nauka
Incident pe Stația Spațială Internațională. Modulul rusesc Nauka, un laborator abia andocat de stație, a lansat accidental rachetele de dirijare, scoțând pentru scurt timp ISS de pe poziția corectă.
NASA a anunțat că, la câteva ore după andocarea de ISS, dispozitivele de propulsie ale modulului rusesc Nauka au tras “din greșeală și în mod neașteptat, răsucind stația cu 45 de grade. Traiectoria a fost corectată și echipajul nu a fost pus în pericol”, a scris NASA pe Twitter. La bordul stației se află acum șase oameni.
Lansată în 1998, Stația Spațială Internațională este unul dintre puținele proiecte în care Rusia colaborează cu țările occidentale (SUA, Canada, Japonia și ESA). În aprilie 2021, Rusia a declarat că are în vedere retragerea din programul ISS pentru a începe construcția propriei stații orbitale în 2025.