Astronomii au găsit indicii despre ceea ce ar putea fi prima planetă descoperită în afara galaxiei noastre, relatează BBC.
Până în prezent au fost descoperite aproape 5.000 de „exoplanete” – lumi care orbitează în jurul unor stele dincolo de Soare, dar toate acestea au fost localizate în interiorul Căii Lactee.
Posibila planetă, descoperită de telescopul cu raze X Chandra al Nasa, se află în galaxia Messier 51, care se află la o distanță de aproximativ 28 de milioane de ani-lumină de Calea Lactee, informează Mediafax.
Descoperirea se bazează pe tranzite, în care trecerea unei planete prin fața unei stele blochează o parte din lumina acesteia și produce o scădere caracteristică a luminozității care poate fi detectată de telescoape.
Dr. Rosanne Di Stefano și colegii săi au căutat scăderi ale luminozității razelor X primite de la un tip de obiect cunoscut sub numele de „binar luminos cu raze X”.
„Metoda pe care am dezvoltat-o și am folosit-o este singura metodă implementabilă în prezent pentru a descoperi sisteme planetare în alte galaxii”,
a declarat Dr. Di Stefano, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, SUA.
S-a dovedit că există în jur de 2.000 de planete, cu mase variind între Lună și Jupiter. Desigur, planetele nu au fost văzute în mod direct și nu am putea-o face în viitorul apropiat, nici cu cel mai bun telescop. Însă faptul că există și că știm de ele, ne duce cu un pas mai aproape de deslușirea Universului.