Se schimbă Programul Rabla. Un scenariu dorit nu doar de românii care se pregătesc să cumpere un nou autoturism, dar și de dealeri și producători auto, este în plin proces de dezbatere. Valoarea ecotichetului poate crește semnificativ în curând, a anunțat ministrul Mediului.
„Ambiția” pare că este cuvântul anului în ceea ce privește noua ediție a programului ce s-a bucurat de un succes impresionant la noi în țară. Mircea Fechet a oferit câteva detalii despre modificările pe care dorește să le facă, după ce a analizat numeroasele întrebări puse de oameni, dar și condițiile în care dorințele românilor pot deveni realitate.
Românii care sunt pe cale să investească într-un autoturism nou așteaptă deschiderea programului. În 2025, autoritățile și-au propus să îi crească valoarea. Ministrul Mediului a vorbit despre modificarea ce a avut un impact negativ asupra vânzărilor automobilelor electrice la noi în țară. Pentru a revitaliza acest sector, Programul Rabla s-a putea schimba.
„Primim multe întrebări, inclusiv de la dealeri pentru că nu prea vând, oamenii aşteptând deschiderea programului, ne propunem să fim la fel de ambiţioşi ca în anii trecuţi. Asta înseamnă că dacă anul trecut am avut un miliard trei sute valoare totală a programului, ne dorim anul acesta să creştem această valoare”, a declarat Mircea Fechet.
La cât ar putea să ajungă valoarea ecotichetului din Programul Rabla
Sunt luate în vizor ecotichetele la autoturismele electrice. După ce valoarea lor a fost tăiată la jumătate, de la 10.000 la aproximativ 5.000 de euro, efectele s-au văzut imediat.
Fechet a dezvăluit că se dezbate în prezent creșterea lor până la 6.000, poate chiar 7.000 de euro. Planul se poate pune în practică doar dacă „dacă vom găsi şi suport politic în Guvern”, fiind o decizie luată și cu Ministerul Finanțelor.
„O altă problemă a fost legată de valoarea ecotichetului la autoturismele electrice. Ea a scăzut brusc de la 10.000 la 5.000 de euro aproximativ, ori cred că acest lucru a dat puţin peste cap şi industria şi importatorii şi acum suntem într-un prim proces de dezbatere legată de posibilitatea creşterii valorii acestui ecotichet. Că va fi la 6.000, la 7.000 sau mai mult mi-e greu să spun acum, însă ne propunem să creştem valoarea ecotichetului dacă vom găsi şi suport politic în Guvern. Asta este o decizie pe care o voi lua împreună cu ministrul Finanţelor Publice şi cu primul ministru”, a explicat ministrul Mediului, potrivit News.ro.
Ajutor în plus pentru cei care cumpără mașini produse în România
Ministrul a afirmat că un sprijin mai mare ar putea primi cei care vor alege să cumpere un autoturism produs în România, „fie că e electric, fie că e cu combustie”.
„Cred că mai avem o particularitate de care ar trebui să ţinem cont anul acesta. Pentru prima dată în România se produc autoturisme electrice. Am în faţa ministerului trei modele construite în România, într-o fabrică din România, abia aştept să urc în fiecare autoturism şi cred că încurajarea românilor spre a achiziţiona un autoturism produs în România, fie că e electric, fie că e cu combustie, ar trebui să fie făcută şi folosindu-ne de programul Rabla”
„Cu alte cuvinte, un autoturism construit în România ar trebui să beneficieze de un sprijin mai mare decât unul adus de la 5.000 de kilometri distanţă”, a mai declarat Mircea Fechet.