Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică, firmele care dețin trotinete și biciclete electrice vor trebui să le întocmească polițe RCA. Asigurarea va fi obligatorie doar în cazul trotinetelor și bicicletelor a căror viteză de deplasare depășește 25 km/h.
Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică luni, 9 octombrie, de Ministerul de Finanțe.
Ce se întâmplă cu persoanele fizice
Documentul prevede că și persoanele fizice posesoare de trotinete și biciclete electrice vor fi obligate să dețină poliță de asigurare.
Acest proiect de act normativ își propune să alinieze legislația noastră la cea europeană, în context fiind vorba despre implementarea unei directive a UE care modifică legislația RCA și redefinește noțiunea de „vehicul”.
„Ca urmare vor intra sub obligația de asigurare și vehicule ce conform legislației naționale nu sunt supuse înmatriculării/înregistrării (trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule)”
se arată în nota de fundamentare.
Nu toate trotinetele sau bicicletele electrice vor avea nevoie de RCA!
Proiectul de lege impune obligativitatea întocmirii unei polițe RCA doar pentru acele trotinete și biciclete electrice a căror viteză maximă constructivă este mai mare de 25 km/h sau pentru cele care au o masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h.
Iată cum este definit, în proiectul de lege al MF, termenul „vehicul”:
- a) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h; sau
- b) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;
- c) orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat la lit. a) sau b), indiferent dacă este cuplată sau necuplată;
- d) tramvai.
Printre motivele care justifică o asemenea lege este cel legat de acoperirea despăgubirilor în cazul victimelor accidentelor provocate de aceste trotinete electrice.
Cât va costa asigurarea RCA
Pentru a transpune în legislația românească o directivă europeană, posesorii de vehicule autopropulsate vor fi obligați să plătească polițe RCA.
Asigurătorii spun că noile polițe ar putea costa aproximativ 150 de lei pe an. În prezent, doar firmele care închiriază astfel de vehicule pe două roți sunt obligate să plătească poliţe RCA. Pentru ceilalți posesori, asigurările sunt facultative.
„Discutăm de un cost de 30 de euro pe an şi avem o limită de vătămări corporale şi răspundere civilă faţă de terţ de 1.000 de euro”
a declarat Marius Constantinescu, expert în asigurări.
Conform unui proiect separat, depus în Parlament, poliția locală va putea da amenzi conducătorilor de trotinete electrice care nu respectă normele rutiere. Inițiatorii arată că prevederea este necesară pentru că, în anul 2022, a fost modificat Codul Rutier, introducându-se reguli pe care utilizatorii de trotinete electrice trebuie să le respecte.