Schimbare majoră în Codul Rutier. Şoferii prinşi că au consumat droguri sau alcool nu vor mai avea drept să conducă 10 ani. Este o nouă prevedere cuprinsă într-un proiect de lege depus la Senat.
Proiectul de lege depus de senatorul PSD Robert Cazanciuc este în esenţă menit să combată traficul şi consumul de droguri în ţara noastră şi îi vizează în special pe şoferii care se urcă la volan sub influenţa drogurilor, sub influenţa substanţelor psihoactive sau sub influenţa alcoolului.
Schimbare majoră în Codul Rutier
Şoferii care se urcă la volan drogaţi sau sub influenţa unor astfel de substanţe riscă să-şi piardă dreptul de a mai conduce vehicule pentru o perioadă de până la 10 ani, iar pedeapsa cu închisoarea nu mai poate fi amânată.
Astfel, în cazul în care sunt prinşi la volan băuţi sau drogaţi, şoferii nu mai pot fi condamnaţi la închisoare cu suspendare, judecătorii trebuie să decidă doar închisoarea cu executarea.
Proiectul de lege prevedere şi circumstanţe agravante pentru traficul şi consumul de droguri, de exemplu folosirea minorilor în astfel de infracţiuni va constitui o circumstanţă agravantă. Este un proiect de lege care înăspreşte totodată pedepsele şi pentru finanţarea operaţiunilor de trafic de droguri.
Proiectul de lege va ajunge acum în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat şi care, cel mai probabil, va fi adoptat în această toamnă în parlamentul României.
Recent, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema consumului şi a traficului de droguri va fi introdusă pe ordinea de zi în viitoarea şedinţă a consiliului suprem de apărare a ţării pentru că, spunea şeful statului spunea că traficul şi consumul de droguri în ţara noastră a devenit o problemă care ţine deja de siguranţa naţională.
Și ministra Justiției, Alina Gorghiu, a precizat, joi seară, că ar trebui pregătite noi prevederi la legislația penală prin care persoanele implicate în traficul de droguri să nu mai poată primi pedepse cu suspendar, ci doar cu executare.