Guvernul a adus noi modificări la Codul Rutier 2024, printr-o Ordonanță de Urgență. Printre prevederile acesteia se numără și introducerea unui nou semn de circulație.
Prin proiectul adoptat se introduce un nou indicator de avertizare în privința păstrării distanței față de vehiculul din față, precum și a unui marcaj cu același scop, notează antena3 CNN.
Modificări Codul Rutier 2024
Acesta este un indicator de informare de culoare verde, pe care sunt reprezentate două săgeți albe și o mașină și are rolul de a informa șoferii să păstreze o distanță minimă față de vehiculul din față.
Proiectul propune, totodată, și introducerea unui nou tip de marcaje rutiere, sub forma unor vârfuri de săgeată desenate pe fiecare bandă de circulație, ce indică distanța recomandată între autovehicule.
Indicatoarele și marcajele vor fi aplicate pe drumurile expres și autostrăzi.
Codul rutier a suferit noi modificări
Codul rutier a suferit noi modificări, astfel că, dacă fapta a fost înregistrată cu mijloace-audio video, amenzile pot fi date pe baza acestor dovezi, iar semnătura unui martor nu mai este necesară.
Ordonanța de urgență adoptată de Guvern introduce și noi reglementări privind verificarea asigurării, cât și cu privire la înmatricularea sau radierea automobilului.
Astfel, în domeniul securității rutiere apar următoarele modificări:
- obligarea polițistului de a efectua testarea conducătorilor auto, în anumite situații, precum cea a identificării, cu ocazia controlului unui vehicul, a unor recipiente de alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive sau în cazul în care conducătorul de vehicul figurează în evidențele poliției cu mențiuni privitoare la traficul de droguri ori consumul de substanțe psihoactive sau de băuturi alcoolice;
- eliminarea posibilității aplicării avertismentului pentru contravenții cu o gravitate ridicată, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului, având în vedere consecințele ce se pot produce în cazul săvârșirii unor astfel de fapte;
- înregistrările video vor putea fi folosite de Poliție. Agentul va putea constata anumite contravenții cu ajutorul înregistrării audio-video sau video ale unui alt participant la trafic.
Ce trebuie că cuprindă înregistrarea audio-video
Modificările codului rutier prevăd ca, înregistrarea audio-video să conțină:
- a) extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
- b) data și ora când au fost surprinse manevrele agresive; agresive;
- c) locul ori elemente de natura să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele;
- d) vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
- e) semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.
În plus, dacă anumite situații au fost surprinse cu ajutorul mijloacelor audio-video din dotarea agenților, nu va mai fi nevoie de semnătura unui martor în cuprinsul procesului-verbal.