Hackerii au inventat o nouă metodă prin care oamenii naivi sunt lăsați fără bani. Această metodă se numește ”mesaj de la șef” și i-a uimit pe experți.
Infractorii cibernetici nu stau nicio clipă fără să gândească noi metode prin care să-i lase pe oameni fără bani, astfel că își schimbă din mers tactica și coc noi scenarii ieșite din comun pentru înșelat românii.
De această dată specialiștii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) îi avertizează pe oameni să fie atenți la metoda ”mesaj de la șef”.
Hackerii au inventat o nouă metodă prin care fură banii românilor
Ce este aceasta și cum funcționează? După cum îi spune și numele, hackerii trimit un mesaj unor posibili angajați și, sub pretextul că ar fi un anumit șef, le cer acestora bani sau diverse sume virate în conturi false.
Din păcate hoții se folosesc de tehnologia Deep Fake prin care se folosesc inclusiv de imaginea video a unor persoane credibile, informează fanatik.ro.
“Infractorii cibernetici îşi perfecţionează constant scenariile şi tacticile de atac, apelând diverse metode pentru a prinde în capcană potenţiala victimă. Cu o simplă căutare pe internet putem să găsim tot felul de exemple de astfel de tentative în care angajaţii au fost păcăliţi de infractori care au impresionat o persoană din conducerea unei organizaţii”
„Nu de mult angajatul unei multinaţionale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferinţe realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacţii bancare importante”,
au explicat specialiştii DNSC.
angajații sunt determinață să efectueze diverse plăți, cum ar fi un transfer bancar sau să plătească o factură falsă, conform News.ro.
Din păcate mesajul primit de la ”șef” poate să fie telefonic, printr-un e-mail sau chiar un apel video cu tehnologia Deep Fake, astfel că mulți oameni sunt predispuși să cadă în capcană.
Ce este metoda de înșelat oamenii ”mesaj de la șef”
În general angajatului i se cere să facă urgent o plată și, în mod expres, să nu respecte procedura obișnuită de autorizare a plăților.
Infractorii reușesc să se facă convinși destul de rapid, fiind insistenți și folosind un limbaj considerat ”persuasiv”, de genul ”avem încredere în tine, rămâne între noi, eu sunt ocupat acum”.
De obicei contul în care se face plata e din afara țării și chiar a Europei, astfel că din clipa în care banii sunt transferați aceștia sunt pierduți. În ultima perioadă, specialiștii i-au avertizat pe români că metoda preferată a escrocilor virtuali este cea cu criptomonede sau cu investițiile online.