Un val de toxiinfecții alimentare a umplut camerele de gardă ale spitalelor. Printre pacienții care ajung în stare destul de gravă, cei mai mulți sunt copii, iar cei mici ajung să facă meningită din cauza acestor bacterii.
Peste 30% din totalul prezentărilor în spitalele de specialitate sunt din cauza acestor afecțiuni. Pacienții prezintă febră, vărsături, amețeli, dureri de cap și stare apatică, informează antena3 CNN.
Afectați sunt îndeosebi copiii, iar unii fac și meningită din cauza enterocolitei, atrag atenția medicii. Acestea sunt cazuri grave rare, care încep să apară acum mai frecvent în rândul copiilor, avertizează specialiștii.
Enterocolita este determinată de viruși și se poate transmite foarte ușor pe cale orală, mai ales în locurile de joacă.
Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de bacterii. Valul de infecții alimentare și probleme digestive se intensifică vara, mai ales din cauza faptului că alimentele nu pot fi ținute în căldură sau în locuri nepotrivite, spun medicii.
Probleme pot apărea și din cauza preparatelor consumate pe plajă sau la restaurantele de pe litoral.
Probleme serioase apar și din cauza înțepăturilor de insecte, mulți fac iritații severe din cauza înțepăturilor.
Toxiinfecția alimentară
Toxiinfecția alimentară, sau intoxicația alimentară, este o consecință a unor boli cauzate de consumul de alimente contaminate. Acestea sunt produse de microorganisme infecțioase (virusuri, bacterii, paraziți) sau de toxinele acestora.
Aceste toxine pot contamina hrana în orice moment al procesului de procesare sau de producție. Contaminarea poate avea loc și în timpul manipularii sau pregătirii ei la domiciliu.
Toxiinfecțiile alimentare au ca principale simptome: greața, vărsăturile, crampele abdominale, diareea, febra și frisoanele. De cele mai multe ori, simptomele sunt ușoare iar pacientul poate fi tratat la domiciliu, însă în cazuri severe poate fi necesară chiar internarea în spital. Totuși, nu trebuie făcută confuzia între intoxicația/ toxiinfecția alimentară și indigestia. Acestea sunt două afecțiuni diferite, chiar dacă unele simptome sunt asemănătoare.
Toxiinfecția alimentară este cauzată de ingerarea de alimente ori băuturi contaminate cu bacterii, paraziți sau virusuri. De cealaltă parte, indigestia apare atunci când alimentele consumate sunt fie alterate, fie sunt consumate în exces. Toxiinfecțiile alimentare nu creează bube, erupții pe piele sau pete roșii pe corp. De aceste semne sunt responsabile, de obicei, alergiile alimentare.
Cele mai frecvente microrganisme care produc toxiinfecții alimentare sunt:
- norovirusul (anterior denumit şi virus NorwalK);
- salmonella;
- clostridium perfringens;
- campilobacter;
- stafilococul auriu.
Există și o varietate de toxine care produc toxiinfecții alimentare, iar acestea pot fi de mai multe tipuri:
- produse de bacterii (enterotoxine, citotoxine, exotoxine, neurotoxine);
- produse de plante (toxine din ciuperci, beladona);
- produse de animale;
- produse de pești.
De asemenea, există și paraziți care produc toxiinfecții alimentare, precum: giardia, amoeba, trichinella și tenia. În plus, pot fi luate în calcul și o serie de substanțe chimice, mai ales mercurul din apa contaminată sau pesticidele.