Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea.
Deși persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale, iar participanților li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât și în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina.
Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape și au avut o evoluție normală a sarcinii. Date relevante din studiile inițiale pot fi accesate aici: (AstraZeneca), (Moderna), (BioNTech-Pfizer), (Janssen).
În urma autorizării și utilizării pe scară largă a vaccinurilor, au fost colectate date suplimentare despre un posibil efect al acestora asupra fertilității umane.
La pacienții cu FIV (fertilizare in vitro), de exemplu, vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează funcția ovariană, calitatea ovulelor, fertilizarea sau rata de succes a sarcinii.
Vaccinul funcționează prin instruirea corpurile noastre să producă anticorpi care se leagă de o proteină virală numită Spike. Acest lucru împiedică virusul să ne infecteze celulele. Afirmația că vaccinul ar putea reduce fertilitatea a venit din ideea că există proteine în placentă care au unele asemănări cu Spike, astfel încât anticorpii care blochează Spike s-ar putea atașa și de placentă.
Proteinele virale, însă, și placentare nu sunt suficient de similare încât să ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple, iar studiile de laborator au confirmat acum că anticorpii produși în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană – sincitina- implicată în dezvoltarea placentei.
Dacă anticorpii împotriva Spike ar fi cauzat probleme în dezvoltarea placentei, ne-am fi așteptat să vedem o rată mai mare de avorturi spontane la persoanele cu sarcină timpurie care au făcut COVID-19, iar acest lucru nu a fost observat.
Vaccinul împiedică gravidele să se îmbolnăvească de COVID-19?
Persoanele complet vaccinate au mai puține șanse de a face COVID-19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil și pentru cele însărcinate.
A fost studiată imunogenitatea vaccinurilor în rândul persoanelor însărcinate comparativ cu persoane care nu sunt însărcinate și nu au fost observate diferențe între titrurile de anticorpi dobândiți în urma vaccinării sau răspunsul celular în funcție de starea de graviditate.
Vaccinurile sunt, de asemenea, foarte eficiente în protejarea împotriva formelor moderate și severe ale bolii. În Marea Britanie, în intervalul februarie – iulie 2021, nicio persoană însărcinată și vaccinată complet nu a fost internată în spital cu COVID-19. În schimb, au fost internate patru gravide vaccinate cu o singura doză și 738 nevaccinate.
Vaccinarea în timpul sarcinii va oferi copilului meu protecție împotriva COVID, după naștere?
La momentul actual există multe studii care arată că anticorpii IgG pe care îi produce corpul dumneavoastră după vaccinare traversează placenta.
Pe baza cercetărilor efectuate care arată că vaccinarea împotriva tusei convulsive și a gripei în timpul sarcinii protejează nou-născuții împotriva bolilor, ne așteptăm ca vaccinarea împotriva COVID-19 să ofere bebelușului o anumită protecție împotriva acestui virus, deși mai sunt necesare studii pentru a afla acest lucru.