Au început discuţiile în România despre vaccinarea obligatorie. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că este de acord cu obligativitatea vaccinării pentru cei care lucrează în sănătate, administrație publică şi învățământ, dar nu pentru toţi românii.
Pe de altă parte, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, nu este de acord cu vaccinarea obligatorie.
”Vaccinarea obligatorie în sensul că e musai, este imposibilă, indiferent ce credem. Vaccinarea și certificatul de sănătate, da, este obligatoriu. Și atunci trebuie să aduci argumente, trebuie să-l convingi pe celălalt. Eu am fost de acord și sunt de acord cu vaccinarea obligatorie în sănătate, în administrația publică, în primărie, în învățământ, în acele zone unde, în fiecare zi, personalul se întâlnește cu mulți cetățeni”,
a declarat vicepremierul Kelemen Hunor.
Ministrul Sănătății nu este de acord cu vaccinarea obligatorie
”Eu nu cred că trebuie să fim ipocriți, în primul rând și să spunem că introducem un certificat COVID, care este un instrument de protejare a sănătății publice, iar în spatele acestui instrument să existe un mecanism care să inducă un soi de obligativitate a vaccinării. Cred că trebuie să fim corecți!”,
a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că îndemnul președintelui Comisiei Europene, Ursul von der Leyen, care a spus că statele UE ar trebui să ia în calcul introducerea vaccinării obligatorie în contextul răspândirii noii tulpini Omicron, „era o părere personală” iar decizia finală rămâne a guvernelor.
Alexandru Rafila a mai spus că „am discutat prea multe luni despre faptul că vaccinarea trebuie să fie o opțiune voluntară și este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării”.