Un bărbat din Urlați a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cu diagnosticul de botulism, o boală extrem de rară și periculoasă în special pentru copii.
Bărbatul le-a transmis medicilor că a mâncat conserve cu pește, după care a început să se simtă rău. Pentru că tratamentul necesar nu există în România, medicii din Ploiești au apelat la colegii lor din Republica Moldova.
Pacientul are 51 de ani și a manifestat simptome la 24 de ore după ce a consumat conservele de pește, potrivit fanatik.ro.
Un bărbat a ajuns la Spitalul Județean Ploiești, cu diagnosticul de botulism
”Pacientul are 51 de ani, este din oraşul Urlaţi, iar pe 9 aprilie a mâncat două conserve cu peşte, primele simptome apărând în ziua următoare”,
a declarat Andrei Ilinca, directorul medical al Spitalului Judeţean Ploieşti.
Dacă primele simptome avute au fost probleme digestive, ulterior au apărut și simptomele neurologice specifice bolii, conform News.ro.
Bărbatul nu putea să înghită și să își ridice pleoapele. Bărbatul este acum internat la Secția de boli infecțioase din Ploiești, iar starea sa este mai bună după ce a primit doza de antitoxină pentru botulism.
Botulismul este o boală extrem de rară, dar foarte gravă
Botulismul este o boală rară, paralitică, ce poate deveni fatală. Boala e generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Pe lista simptomelor bolii se numără lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire.
Confom Reginamaria.ro, ”botulismul, deși este o boală rară, este extrem de gravă, fiind provocată de toxina eliberată de o bacterie – neurotoxina bolutinică. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice.
În absența unui tratament rapid instituit, infecția duce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice care provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și moarte.
Specialiștii avertizează că cele mai multe dintre cazurile de botulism apar la copiii cu vârsta sub un an și sunt rezultatul expunerii acestora la sol contaminat.
Pe lista alimentelor care pot fi contaminate cu spori de Clostridium se numără mierea de albine și siropul de porumb.