Este alertă de rujeolă la nivel global! Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul cazurilor a crescut alarmant peste tot în lume, inclusiv în România.
De la începutul anului, în România, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Mureș, unde 600 de copii au fost depistați cu rujeolă, informează antena3 CNN.
De asemenea, un număr mare de îmbolnăviri a fost înregistrat și în Brașov, unde au fost peste 200 de cazuri.
Medicii spun că este foarte important ca cei mici să fie vaccinați la timp, astfel încât să treacă mai ușor peste această boală.
Anul trecut, la nivel mondial, 136.000 de persoane au murit din cauza bolii.
Din păcate, față de 2021, acest număr indică o creștere de 43%.
Despre rujeolă (pojar)
Rujeola, numită popular și pojar, este o infecție virală, foarte contagioasă, provocată de virusul Morbillivirus. Ea este o boală a copilăriei, destul de frecventă, ce afectează celulele pulmonare și faringiene.
Se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Virusul care provoacă rujeola poate trăi până la 2 ore pe suprafețe sau în aerul din camera în care o persoană infectată a tușit sau a strănutat.
Rujeola se manifestă, în principal, printr-o erupție cutanată care apare la aproximativ 2 săptămâni de la infectare. Petele roșiatice sunt răspândite pe tot corpul iar, în această etapă, pacienții sunt foarte contagioși. Trebuie avut în vedere faptul că, uneori, la anumite persoane cu un sistem imunitar scăzut, se poate întâmpla ca erupția cutanată să nu se manifeste.
La nivel global, rujeola este principala cauză de deces în rândul copiilor. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii.
Toate cazurile de rujeolă, fie că vorbim despre copii sau adulți, trebuie raportate la medicul de familie, care are obligația de a le centraliza și de a informa autoritățile competente.
Factori de risc
La copiii de până în 5 ani sau la bebeluși, rujeola poate avea o evoluție severă. Cu toate acestea, rujeola poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Un risc mai mare în dezvoltarea bolii îl pot avea:
- persoanele nevaccinate;
- persoanele cu un sistem imunitar scăzut sau compromis (precum cele care suferă de SIDA sau leucemie);
- femeile însărcinate.
De regulă, rujeola la nou-născuți nu este foarte periculoasă, deoarece aceştia sunt protejați de anticorpii materni în primele 6 luni de viață. După această vârstă este necesar ca bebelușii să fie vaccinați.
Totuşi, la sugarii cu o imunitate scăzută și înainte de perioada de imunizare, virusul poate provoca complicații grave.
Simptome
Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație:
- febră;
- tuse;
- rinoree (nas curgător);
- ochi roșii;
- durere în gât;
- mici puncte pe limbă și în interiorul mucoasei bucale (puncte Koplik).