Consumul de sare poate dăuna grav sănătății. Nu este un simplu slogan văzut des la televizor, ci și un avertisment lansat de Organizația Mondială a Sănătății.
Aflăm de la OMS că românii mănâncă de două ori mai multă sare pe zi decât e recomandat, iar acest lucru ne afectează grav sănătatea. Hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare sunt după colț și au legătură directă cu consumul de sare. Românii sunt de altfel printre cei mai mari consumator de sare din lume.
Avertisment dur al OMS, ce probleme grave de sănătate riscăm
Potrivit OMS, un adult nu trebuie să consume mai mult de 5 grame de sare pe zi. Românii consumă, însă, 12 grame pe zi și sunt într-un top al europenilor care nu au grijă de sănătatea lor. Atenție, însă! Nu înseamnă că oamenii mănâncă sare cu lingurița, iar de vină sunt alimentele procesate.
Mezelurile și mâncarea de tip fast-food ar fi cea mai mare problemă, conform experților consultați de Știrile PRO TV.
O analiză făcută într-un laborator al DSP a arătat, recent, că în produsele de tip shaorma, burger sau pizza există o cantitate de sare mult mai mare decât în ceea ce avem acasă.
Inclusiv mâncarea de la restaurant e bogată în sare, deci aviz amatorilor.
”Am comandat de la un restaurant masa completă pentru prânz. În aplicație erau trecute atât cantitatea de sare la 100 de grame, pentru fiecare produs, cât și cantitatea acestuia. Ciorba de văcuță are 350 de grame, are peste un gram de sare”
„Mergem la felul doi: șnițelul de curcan și cartofii prăjiți, alături de o salată cu roșii și castraveți, adună aproape 3 grame de sare. Dacă adăugăm și desert – plăcinta cu mere, care evident are un strop de sare – prin urmare, doar cu o singură masă, avem aproape cele 5 grame recomandate pentru o zi întreagă”, arată Liliana Curea.
Mulți români adaugă sare în mâncare înainte de a o gusta
Unele localuri încearcă reducerea cantității de sare, însă de multe ori clienți se plâng că vor mai multă sare. Mai mult, există foarte mulți români care adaugă sare înainte de a gusta mâncarea. Un obicei nociv, avertizează medicii.
În condițiile în care bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România și la nivel mondial, medicii ne sfătuiesc să nu consumăm sare în exces.