Alertă în sistemul medical românesc! Din ce în ce mai mulți oameni ajung la urgență infectați cu bolile copilăriei. Dintre ele, rujeola este cea mai devastatoare.
Medicii trag un semnal de alarmă și afirmă că ne confruntăm cu un început de epidemie.
În Iași, boala extrem de contagioasă a umplut spitalul de copii, informează realitatea.net.
Situația halucinantă cu care se confruntă spitalul ieșean ”Sfânta Maria” este fără precedent. Peste 90% din copiii internați nu sunt vaccinați împotriva rujeolei. Cel mai grav este că pacienții ajung la urgențe, într-un stadiu avansat al infecției.
În timp ce țările civilizate au eradicat această boală contagioasă, în România se înregistrează creșteri de infecții, mai ales în rândul copiilor.
„Noi avem compartimentul de boli infectioase. Am avut internari pe patologia de tot ce inseamna rubeola, rujeola, pentru pacientii care necesita spitalizare, in conditiile in care acesti copii, 90% din ei nu sunt vaccinati”, spune Alina Belu, Manager Spitalul Sfânta Maria, Iași.
Rujeola este o boală virală extrem de periculoasă și poate duce la complicații neurologice foarte grave sau chiar la deces.
Mișcarea anti-vaccinistă din timpul pandemiei Covid a făcut ravagii în rândurile părinților care, acum, refuză să-și imunizeze copiii.
Despre rujeolă (pojar)
Rujeola, numită popular și pojar, este o infecție virală, foarte contagioasă, provocată de virusul Morbillivirus. Ea este o boală a copilăriei, destul de frecventă, ce afectează celulele pulmonare și faringiene. Se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate.
Virusul care provoacă rujeola poate trăi până la 2 ore pe suprafețe sau în aerul din camera în care o persoană infectată a tușit sau a strănutat.
Rujeola se manifestă, în principal, printr-o erupție cutanată care apare la aproximativ 2 săptămâni de la infectare.
Petele roșiatice sunt răspândite pe tot corpul iar, în această etapă, pacienții sunt foarte contagioși. Trebuie avut în vedere faptul că, uneori, la anumite persoane cu un sistem imunitar scăzut, se poate întâmpla ca erupția cutanată să nu se manifeste.
Simptome
Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație:
- febră;
- tuse;
- rinoree (nas curgător);
- ochi roșii;
- durere în gât;
- mici puncte pe limbă și în interiorul mucoasei bucale (puncte Koplik).
La scurt timp după apariţia acestor simptome începe să se manifeste și erupția cutanată, un semn clasic al pojarului. Aceasta durează, în general, o săptămână și se manifestă la nivelul întregului corp, începând cu linia părului și în spatele urechilor, până la gât, corp, brațe, mâini și picioare.
Copiii cu pojar pot fi contagioși cu 4 zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă 4 zile după ce petele apar. De aceea, este foarte important ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin 2 săptămâni iar, în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.