Săptămâna aceasta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat noi recomandări prin care îndeamnă oamenii să înlocuiască sarea obișnuită folosită acasă cu substituenți care conțin mai puțin sodiu, scrie Science Alert.
Dar ce sunt aceste alternative la sare și de ce le recomandă OMS?
OMS a emis noi recomandări în ceea ce privește sarea de masă
Sfaturile de a consuma mai puțină sare (clorură de sodiu) nu sunt noi – ele fac parte din ghidurile internaționale de sănătate de zeci de ani. Acest lucru se datorează dovezilor clare care arată că un consum excesiv de sodiu poate avea efecte negative asupra sănătății.
Un aport ridicat de sodiu crește riscul de hipertensiune arterială, o afecțiune care afectează aproximativ un adult din trei. Hipertensiunea, la rândul său, crește riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și afecțiuni renale.
OMS estimează că 1,9 milioane de decese la nivel global, în fiecare an, sunt cauzate de consumul excesiv de sare. Deși recomandarea oficială este de maximum 2 g de sodiu pe zi, majoritatea oamenilor consumă în medie peste dublu, aproximativ 4,3 g zilnic.
În 2013, statele membre ale OMS s-au angajat să reducă aportul de sodiu la nivel de populație cu 30% până în 2025. Cu toate acestea, reducerea consumului de sare s-a dovedit a fi o provocare majoră, iar multe țări nu vor reuși să atingă acest obiectiv până în 2025. OMS și-a extins acum ținta până în 2030.
Sarea îmbogățită cu potasiu – o alternativă mai sănătoasă
Cea mai utilizată alternativă la sarea obișnuită este sarea pe bază de potasiu. Acest tip de sare este obținut prin înlocuirea unei părți din clorura de sodiu cu clorură de potasiu.
Potasiul este un mineral esențial pentru organism și joacă un rol-cheie în funcționarea normală a corpului. Fructele și legumele proaspete sunt surse naturale excelente de potasiu, dar majoritatea oamenilor nu consumă suficient din acest mineral.
În timp ce mulți depășesc doza recomandată de sodiu, aportul de potasiu este, în general, insuficient. OMS recomandă un consum zilnic de 3,5 g de potasiu, însă în majoritatea țărilor, nivelul real de consum este mult mai mic.
Utilizarea sării îmbogățite cu potasiu are două beneficii majore:
- Reduce aportul de sodiu, diminuând astfel riscul de hipertensiune arterială.
- Crește aportul de potasiu, ceea ce contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
Studiile realizate la scară largă au demonstrat că înlocuirea sării obișnuite cu sarea îmbogățită cu potasiu reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și deces prematur.
Modelele matematice sugerează că adoptarea acestei alternative la scară largă ar putea preveni anual sute de mii de decese cauzate de bolile cardiovasculare doar în China și India.