Medicii de familie atrag atenţia că se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de pneumonii la copii, iar odată cu întoarcerea din vacanţă se aşteaptă şi la îmbolnăviri COVID în rândul micuţilor, relatează adevarul.ro.
Sunt din ce în ce mai mulţi părinţi care se confruntă cu răceli care se complică în cazul copiilor. Medicii atrag atenţia să nu-i tratăm pe copii după ureche, să fim atenţi la simptome şi să ne prezentăm la medicul de familie sau cel puţin să-l contactăm telefonic, dacă ne aflăm departe de casă.
Medicul de familie Valeria Herdea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor şi Preşedintele al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, a atras atenţia, într-o intervenţie la DIGI24, că această creştere a numărului de pneumonii la copii va continua curând cu o creştere a numărului de îmbolnăviri COVID-19 la acest segment de vârstă.
Din acest motiv este important, pe de o parte, ca părinţii să se vaccineze, iar pe de alta să se testeze dacă prezintă simptomele unei infecţii respiratorii.
„De o lună şi jumătate–aproape două luni s-au înmulţit foarte mult cazurile de pneumonie, deci de infecţii de căi respiratorii inferioare la copii cu vârsta de 7-10 ani. Atragem cu foarte mult respect atenţia asupra situaţiei pe care o traversăm acum, pentru că predicţia noastră este că vor urma cazuri de îmbolnăvire COVID în curând la copii.„
a spus Valeria Herdea la DIGI24.
Pneumonia la copii
Simptomele pneumoniei la copil: tuse, febră, tahipnee (respirație frecventă), dispnee (respirație dificila), +/- cianoză (colorația albăstruie a tegumentului), geamăt, durere toracică/junghi (la copil mare), durere abdominală, dificultăți alimentare, vărsături, diaree, stare generală alterată. Față de adult, simptomele pneumoniei la copil sunt mai nespecifice (nu orientează întotdeauna înspre o afectare respiratorie), iar potențialul de a dezvolta complicații este mai mare (prin imaturitatea imunologică).