Schimbare majoră pe piața jucăriilor din Uniunea Europeană și implicit din România, având în vedere că multe jucării cu substanțe periculoase vor fi interzise. Printre acestea se numără baloanele și slime-ul, foarte populare în rândul celor mici.
Regulamentul a fost adoptat recent de Parlamentul European cu scopul de a proteja sănătatea minorilor. Noile reguli sunt implementate după ce în multe jucării au fost găsite zeci de substanțe toxice, unele dintre ele cancerigene.
Jucării cu substanțe periculoase, interzise în România
Comisia Europeană a fost de acord ca aceste substanțe să fie interzise. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului European, Victor Negrescu, foarte multe dintre aceste obiecte de joacă provin din țările care nu fac parte din teritoriul european.
Fiecare produs va avea un certificat. Ce va conține acesta
Vicepreședintele Parlamentului European a explicat că produsele comercializate în spațiul Uniunii Europene vor trebui să respecte anumite norme stricte de trasabilitate, scrie digi24.ro.
Mai exact, jucăriile care vor fi vândute în țările europene vor avea certificat digital. De asemenea, toate produsele vor fi verificate la import.
„Sunt mai multe substanțe de acest fel care erau cunoscute pentru impactul lor asupra sănătății persoanelor. Din păcate, aceste tipuri de substanțe se regăseau inclusiv pe jucării care ajungeau la copiii cei mai mici, sub 36 de luni. Avem în acest sens niște prevederi speciale care îi vor proteja pe viitor”, a transmis Victor Negrescu, la Digi 24.
„Fiecare jucărie va avea un certificat. De exemplu, dacă mă cumpăra online, acel certificat trebuie să fie afișat. Acel certificat va conține și substanțele care au permis realizarea produsului și proveniența produsului”, a adăugat acesta.
Fiecare jucărie va avea un cod QR prin intermediul căruia vor fi aflate datele cu privire la produs, precum originea lui și substanțele utilizate în procesul fabricării.
Regulile vor fi valabile și în cazul produselor vândute de site-uri din afara UE, precum cele din China. Schimbările vor fi implementate în mai multe etape, astfel încât producătorii să aibă timp să facă modificările cerute.