Autoritățile din județul Satu Mare au confirmat apariția celui de-al doilea focar de rabie la o vulpe din localitatea Micula Nouă.
Rabia sau turbarea este o boală infecţioasă transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate, urmate de paralizie şi moarte.
Focar de rabie, depistat în România
Prefectul de Satu Mare, Radu Roca, în calitate de preşedinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, a convocat o ședință pentru a decide măsurile ce urmează să fie luate pentru limitarea transmiterii bolii, informează antena3 CNN.
Decizia va fi transmisă tuturor unităților administrativ-teritoriale aflate în zona de risc, dar și Gărzii Forestiere Judeţene Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcţia Silvică Satu Mare şi gestionarilor fondurilor cinegetice.
„Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere, dar şi identificarea animalelor din speciile receptive din localitate”
„Ca măsură suplimentară, la nivelul comunei Micula a fost dispusă identificarea şi gestionarea câinilor fără stăpân, ţinând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale, cât şi la om”,
a precizat prefectul.
Recomandări Direcţia Sanitară Veterinară
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare recomandă tuturor deţinătorilor de câini şi pisici să-și vaccineze de urgenţă animalele şi să le consemneze în carnetele de sănătate.
„Trebuie să tratăm foarte serios această problemă, de aceea l-am convocat la şedinţă şi pe primarul comunei Micula, Dobos Ştefan”
„Deja e al doilea caz de rabie în zonă confirmat şi vă solicit tuturor instituţiilor responsabile comunicare şi conlucrare, pentru identificarea altor animale bolnave şi pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor din planul aprobat astăzi”,
a mai spus prefectul Radu Roca.
Populația a fost informată prin mesaje RO-ALERT despre focarul de rabie
„Este o zonă cu risc crescut în context transfrontalier şi dorim închiderea rapidă a focarelor de la Micula. Solicit de asemenea transmiterea de mesaje RO-ALERT în zonă pentru atenţionarea populaţiei de pericolul pe care-l reprezintă apariţia focarelor de rabie”,
a mai precizat el, potrivit adevarul.ro.
Ce este rabia
Rabia este o boală virală fatală, provocată de virusul rabic, găsit în saliva animalelor infectate. Aceasta se poate răspândi la mamifere (apare la om, dar și la animale), dacă sunt zgâriate sau mușcate de un alt animal cu rabie. Cuvântul grecesc „lyssa”, utilizat pentru desemnarea rabiei, înseamnă nebunie.
Virusul rabiei infectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării). Animalele infectate pot răspândi boala prin intermediul salivei, sau prin contact direct cu mucoasa ochiului sau a cavității bucale, ori cu răni deschise.
Rabia cauzează anual între 50.000 şi 70.000 de decese şi, astfel, se plasează pe locul 10 la nivel mondial între maladiile infecţioase mortale.
Factori de risc
Persoanele care locuiesc în zone defavorizate, cu politici precare privind vaccinarea specifică, prezintă un risc mai mare de a dobândi boala de la un animal turbat.
De asemenea, manipularea anumitor animale sălbatice, cum ar fi liliecii sau ratonii, expune persoanele respective la dobândirea afecțiunii. Contactul cu laptele nepasteurizat poate fi și el o modalitate de transmitere a rabiei.
Alți factori de risc pentru îmbolnăvire includ:
- mușcături ale unor animale infectate;
- expunerea la urină sau la alte secreții ale animalelor infectate;
- transplantul de organe de la donatori infectați;
- expunerea la cadavrele animalelor infectate, mai ales la ţesutul cerebral al acestora.
Categoriile de persoane ce prezintă un risc mai mare de a contracta rabie decât populația generală sunt:
- călători internaționali;
- ofițeri de control pentru animale;
- speologi;
- lucrători de laborator;
- persoane cu răni deschise în zona gâtului sau a capului, deoarece acestea pot facilita transmiterea mai rapidă a virusului la creier;
- pacienţi transplantaţi (statusul de imunosupresie a acestor bolnavi favorizează înmulțirea virusurilor).
Primele simptome ale rabiei pot să apară într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an, însă majoritatea manifestărilor apar la patru-şase săptămâni de la momentul infectării. Simptomele pot fi similare cu cele ale gripei, inclusiv: slăbiciune, disconfort, febră, tuse, senzaţie de gât uscat sau dureri de cap.
Pot să apară înțepături, arsuri, furnicături, amorţeală sau senzația de mâncărime la nivel local, unde este mușcătura. Aceste simptome pot dura câteva zile.