Viroza și gripa sunt două boli diferite și este important să știm care sunt diferențele dintre ele. Spitalizarea se face în cazuri grave.
Infecțiile respiratorii, precum gripa și viroza, pot părea la fel, însă între ele există mai multe diferențe. Simptomele sunt cele care ne induc în eroare de cele mai multe ori. Nas care curge, dureri în gât, tuse și chiar stare generală de rău însoțită de simptome respiratorii severe.
Diferențele dintre viroză și gripă
Deși viroza și gripa seamănă între ele, mai ales din punct de vedere al simptomelor, diferențele dintre ele se referă la agentul patogen. În timp ce una este cauzată de un virus, cealaltă este cauzată de un microb.
Specialiștii susțin că cea mai sigură cale de a ne da seama dacă suferim de vreuna dintre bolile respiratorii este testarea. Testele, asemenea celor de Covid-19, sunt disponibile atât în farmacii, cât și la medicii de familie și în clinicile medicale.
Tratamentul poate fi aplicat și în lipsa unui test și, deci, în lipsa unui diagnostic clar. Marea majoritate a bolilor de acest gen prezintă aceleași simptome și răspuns la aproximativ același tip de tratament. Doar în cazuri extreme, când starea de rău și simptomele nu se ameliorează, este recomandat să ne dresăm medicului de familie sau chiar să mergem la spital.
Cum se manifestă bolile respiratorii
Viroza sezonieră este, după cum îi spune și numele, normală în această perioadă a anului, când temperaturile sunt atât de instabile. Această răceală, cum este denumită popular, este cauzată de numeroase virusuri. Printre aceștia amintim rinovirusul și adenovirusul. Chiar și coronavirusurile pot cauza viroză, însă nu este vorba și despre SARS-CoV2.
În țara noastră nu există un agent patogen care să provoace viroze sezoniere persistente și violente. Fiecare pacient reacționează și evaluează diferit boala.
Cât despre gripă, aceasta se diferențiază de viroză prin simplul fapt că starea generală este cu mult mai rea. Medicii infecționiști susțin că gripa nu este o simplă viroză, de aceea este important să cunoaștem diferențele între cele două boli.
Expresia „simți că te-a lovit trenul” este cât se poate de aplicabilă în cazul îmbolnăvirii cu gripă, căci alterarea stării de sănătate se face progresiv. Printre simptome se numără și dispneea, adică dificultatea de a respira, durerile musculare și senzația că nu te poți ridica din pat. Acest lucru poate fi evitat prin vaccinarea anti-gripală.
Alte complicații ale gripei, ce duc la spitalizare, sunt:
- creșterea cu până la 100 de ori riscul de pneumonie, de 10 ori riscul de atac de cord și de 8 ori riscul de accident vascular cerebral (la doar câteva zile de la îmbolnăvire);
- persoanele cu afecțiuni medicale preexistente pot manifesta agravarea mai rapidă a bolii;
- ca și complicație, poate apărea encefalita, adică inflamația creierului;
- pentru diabetici, riscul spitalizării crește între 3 – 6 ori;
- la vârstnici, gripa afectează grav capacitatea de refacere a organismului;
- 9 din 10 decese cauzate de gripă și 63% din spitalizări sunt la persoanele de peste 65 de ani.