Micul este, poate, cel mai iubit aliment în țara noastră. Însă puțini știu ce conține, cu adevărat, acesta. Un mic ar trebui să conțină carne, sare și condimente.
Din păcate, în România, de multe ori, producătorii folosesc înlocuitori proteici, precum soia sau emulsie de șorici, informează antena3 CNN.
„Micul corect trebuie să fie făcut din sută la sută carne, nu din înlocuitori proteici cum ar fi soia şi emulsie de şorici. De exemplu, micul nostru conţine 40 la sută carne de porc, 30 la sută carne de vită, 15 la sută slănină şi 15 la sută carne de oaie, care e foarte importantă pentru textură şi gust”,
spune Marius Chiru, manager restaurant.
Nu toți micii sunt ”corecți”
Din păcate, nu toți micii sunt ”corecți”. Cei de la Observator au luat carne deja preparată din trei locuri diferite, de la piață și de la retaileri, și au dus-o la laborator. De acolo a venit și marea surpriză.
„Sunt germeni vii în produs, de ordinul zecilor de milioane într-un singur gram. Avem câteva sute de Escherichia coli. E.coli este de obicei provenită din lipsa de igienă. Pot proveni din apa uzată din secţie, de pe mâinile angajaţilor care nu s-au spălat pe mâini”,
a explicat Alexandru Cîrîc, director ICA.
Din păcate, infecția cu E.coli este periculoasă, cu simptome extrem de neplăcute.
„Poate cauza infecţii periculoase care se manifestă prin diaree, scaun diareic cu sânge, vărsături, crampe, greaţă, febră şi în unele cazuri pot fi chiar severe, fatale, în special la copii şi la vârstnici”,
a precizat Mihail Pautov, medic.
La analize s-a găsit mult mai mult de atât
„Atunci când am făcut analiza produsului am găsit urme de soia în produs. Nu este în regulă să aibă un mic soia, este, probabil, o contaminare provenită din condimentele adăugate”,
mai spune Alexandru Cîrîc.
Micii pot provoca alergii grave celor care au sensibilitate la soia.
La laborator s-a stabilit că, în loc de carne, erau folosite zgârciuri. Iar cantitatea de apă, mult prea mare. Să atârne la cântar…