Tot mai mulți copii ajung la medic cu simptomele bolii „gură-mână-picior”. Este o maladie contagioasă întâlnită la micuții cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani, iar simptomele sunt cumplite.
La Slatina tot mai mulți copii au ajuns la medic în perioada asta cu simptome specifice bolii, cum ar fi febra sau lipsa poftei de mâncare.
„Se manifestă cu un debut febril, cu o febră destul de înaltă, undeva la 39-040 cu o stare generală alterată, cu debut la nivelul cavității bucale, iar după aceea apar erupții la nivelul tălpilo, la nivelul picioarelor, la nivelul coatelor, la nivelul genunchilor, de asemenea în jurul cavității bucale și la nivelul zonei fesiere”
„Sunt destul de multe cazuri prezent,e tocmai de aceea fac un apel la părinți, în momentul în care un copil este suspicionat a avea și are primele semne de boală să fie ținut acasă, să nu fie dus în colectivitate, ca să nu răspândim boala” a spus Dorian Costescu, medic de familie.
Cel mai important este ca în cazul apariției bolii, copilul să fie retras din colectivitate pentru că virusul se răspândește foarte repede.
Perioada de tratament este de aproximativ 7 zile. Și adulții se pot infecta cu această boală fără să aibă simptome, însă pot răspândi virusul cu ușurință. Igiena poate reduce șansele de răspândire sau infectare.
Simptome
Primul semn al bolii Gură – mână – picior este febra, prezentă, în general, în primele 24 – 48 de ore. Ulterior, apar şi alte simptome, care includ:
- stare de rău;
- cefalee;
- dureri în gât, din cauza leziunilor ulcerative de la nivelul mucoasei bucale, cu refuzul alimentaţiei; iniţial, leziunile maculare apar în gură, la nivelul mucoasei bucale, limbă, palat. Aceste leziuni progresează rapid şi se transformă în vezicule care erodează mucoasa, provocând ulceraţii;
- hipersalivaţie;
- probleme digestive: vărsături, dureri abdominale, diaree;
- erupţie maculo – papulo – eritematoasă, veziculară la nivelul palmelor, plantelor, în jurul gurii, uneori pe coate, fese sau în zona genitală.