Medicii din România trag un semnal de alarmă. Tot mai mulți pacienți infectați cu malarie se prezintă la spital după ce se întorc din diferite destinații.
Medicii avertizează în legătură cu bolile specifice țărilor africane. Tot mai mulți pacienți se prezintă la unitățile medicale cu malarie. Oamenii nu se informează și nu își iau măsurile preventive înainte de a pleca într-o vacanță.
Cazuri de malarie în București
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, dr. Simin Aysel Florescu, a vorbit despre oamenii care se prezintă, într-un număr tot mai mare, la unitatea medicală din cauza malariei.
„Din păcate există mulţi călători care refuză să facă profilaxia pentru malarie. Se bazează pe faptul că au fost de mai multe ori şi nu au păţit nimic şi când până la urmă păţesc ceva şi ajung la noi, consideră că nu are nicio importanţă”
„Am avut recent cazuri de oameni de genul acesta cu oameni veniţi din Africa, din Africa subsahariană, acolo unde malaria e la ea acasă. Şi mai ales din zonele intens turistice. Cazurile din Zanzibar au fost unele celebre şi pe la noi şi prin Danemarca unde erau ceilalţi turişti care au venit grup”, a declarat Simin Aysel Florescu, luni, la Medika TV.
În spital sunt cazuri de pacienți infectați cu malarie veniți din țări africane, dar și din țări europene, precum Franța. Medicul precizează faptul că țânțarii se pot strecura în bagajele oamenilor și se pot răspândi, mai apoi, în aeroporturi.
Simptomele malariei
Cele mai frecvente simptome când vine vorba despre această boală sunt: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree, dar și alte manifestări specifice. Această boală se diagnostichează cu ajutorul unor teste special concepute, doar în anumite unități medicale.
Specialiștii recomandă ca pacienții, care s-au întors recent dintr-o asemenea destinație, să se prezinte la medic odată cu apariția primelor simptome. Cele mai predispuse persoane în a face forme grave de malarie sunt femeile însărcinate, copiii și cei care au un sistem imunitar slăbit.