Alertă internațională: Suplimente alimentare cu drojdie de orez roșu provoacă decese în masă. Un producător japonez de medicamente a confirmat recent un nou deces, ridicând la cinci numărul total de decese legate de utilizarea suplimentelor sale alimentare cu drojdie de orez roșu (beni-koji), declanșând o criză de sănătate publică și o serie de investigații împotriva companiei.
Această ultimă dezvăluire adaugă o pată de neîncredere asupra industriei de suplimente alimentare și ridica semne de întrebare privind reglementarea și siguranța produselor farmaceutice.
Alertă internațională
Kobayashi Pharmaceutical anunţase joi încă două decese, care ridicaseră astfel la patru numărul morţilor suspectate de a fi cauzate de aceste suplimente alimentare cu “beni koji” sau drojdie de orez roşu, potrivit fanatik.ro.
Într-o declarație emisă de companie, Kobayashi Pharmaceutical a transmis că a fost contactată de rudele decedatului, care au spus că acesta a luat respectivele suplimente alimentare.
Suplimente alimentare cu drojdie de orez roșu provoacă decese în masă
Se subliniază că specialiștii companiei desfășoară în prezent o investigație amănunțită privind legătura directă dintre utilizarea aditivilor alimentari și cauzele deceselor.
Asta cu atât mai mult cu cât, gigantul farmaceutic, împreună cu autorităţile sanitare japoneze investighează, de asemenea, peste o sută de cazuri de spitalizare în arhipelagul nipon, potenţial legate tot de aceste suplimente alimentare.
Numărul de spitalizări a ajuns acum la 106
Numărul de spitalizări în rândul persoanelor care au consumat suplimente de orez koji roșu a ajuns acum la 106.
Kobayashi Pharmaceutical suspectează că bolile și decesele ar fi putut fi cauzate de componente ale suplimentelor care nu erau inițial prevăzute în compoziție, dar și-au găsit cumva drum în compoziția produsului. În prezent, vânzarea acestor aditivi alimentari a fost complet oprită.
Şi alte companii japoneze care folosesc orez koji roșu în produsele lor au anunțat, de asemenea, retragerea de piaţă a respectivelor produse.
De exemplu, producătorul de băuturi alcoolice Takara Shuzo va retrage de la raft aproximativ 100.000 de sticle de sake spumant Premium Rose. De asemenea, mai multe tipuri de produse de patiserie, sos de soia, pastă miso și alte produse au fost retrase din magazine.
Enzimele Koji sunt utilizate în mod activ în Japonia și în alte țări asiatice în producția de produse fermentate, cum ar fi sosul de soia, oțetul de orez și pasta miso. Reprezintă, de asemenea, un ingredient important în producția de sake, care determină și gustul băuturii.
Orezul koji roșu se face prin adăugarea unui tip special de mucegai, care dă culoarea produsului final.