Este alertă în România, după ce a fost raportat un focar de gripă aviară H5N1 la păsări de curte, într-o localitate din estul țării. Ce au transmis autoritățile cu privire la această situație?
Focar de gripă aviară într-o localitate din România
Anunțul a fost făcut, marți, 29 octombrie, de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), arată Reuters. De altfel, în mai multe țări europene a fost înregistrată o revenire a cazurilor de gripă aviară.
Potrivit raportului prezentat de autoritățile române Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, virusul a fost descoperit în localitatea Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța.
Mai exact, virusul a fost depistat într-o gospodărie cu 47 de păsări domestice, iar patru dintre acestea au murit. Amintim că în anul 2005 în România a fost declarată epidemie de gripă aviară H5N1.
Numărul cazurilor de gripă aviară, în continuă creștere în Europa
Numărul cazurilor a crescut considerabil, în ultimii ani, în Europa. În perioada decembrie 2023 – martie 2024, 15 țări europene au informat că au fost detectate focare de gripă aviară înalt patogenă (AH5).
Încă de la începutul anului 2024, gripa aviară a fost raportată în Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Germania, Polonia, Franța, Suedia și Slovacia. Cel mai mare număr de cazuri a fost confirmat în Republica Moldova.
În aprilie 2024, Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția referitor la răspândirea gripei aviare H5N1, punctând că are o rată de mortalitate mare la om. În acest context, Finlanda a început vaccinarea oamenilor împotriva gripei aviare.
A fost prima țară din lume care a făcut acest pas, vaccinul fiind destinat în principal lucrătorilor expuși la animale. Au fost achiziționate vaccinuri pentru circa 10.000 de persoane.