La Universitatea Oxford a început deja un studiu clinic pe voluntari privind eficiența vaccinării intranazale cu serul AstraZeneca, după ce un studiu recent pe animale a arătat că sprayul nazal a protejat hamsterii și mai maimuțele împotriva unei forme grave de boală și a redus cantitatea de virus din nas, arată National Institutes of Health.
Două vaccinuri anti-COVID-19 dezvoltate în Thailanda administrate sub formă de spray nazal urmează să intre în etapa studiilor clinice pe oameni până la sfârşitul anului după rezultate promiţătoare înregistrate la testele pe şoareci, relatează Reuters, potrivit HotNews.
Toate vaccinurile anti-Covid19 folosite în acest moment în lume sunt administrate intramuscular.
Cercetătorii au propus vaccinuri administrate prin nas pentru că acest lucru ar putea bloca SARS-CoV-2 să intre în căile nazale și apoi în sânge.
Oamenii de ştiinţă încep studiile pe om cu vaccinul-pastilă
Studiile se află la prima fază de cercetare şi nu există nicio garanție de succes și, chiar dacă funcționează, ar putea trece un an sau mai mult înainte de a fi autorizat pentru utilizare.
Vaccinurile orale sunt o opțiune evaluată pentru vaccinurile de „a doua generație”, care sunt concepute pentru a fi mai ușor de administrat și mai ușor de distribuit.
„Am avea nevoie de studii efectuate în mod corespunzător pentru a demonstra valoarea vaccinurilor orale. Vaccinurile orale ar putea oferi și alte beneficii față de vaccinurile injectate în braț„,
a declarat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia.