Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, mai are la dispoziție două zile pentru a găsi o majoritate parlamentară, adică 234 de voturi pentru învestirea Guvernului. Pare o nouă misiune imposibilă, pentru al doilea premier desemnat de președintele Klaus Iohannis.
Partidul PSD a decis oficial, luni dimineață, în ședința Comitetului Politic Național, să nu susțină Guvernul Ciucă la vot. De partea cealaltă, USR transmite că orice discuție pe care o va încerca Nicolae Ciucă este inutilă pentru că nu vor susține un guvern minoritar.
Nicolae Ciucă a depus sâmbătă la Parlament programul de guvernare și lista de miniștri PNL-UDMR. Pentru învestirea Guvernului, Nicolae Ciucă are nevoie de 234 de voturi.
În cele două zile care i-au mai rămas lui Nicolae Ciucă, acesta va încerca să poarte discuții cu PSD și USR, spun surse liberale, însă negocierile par de formă, cele două partide având deja decizii de a nu susține guvernul minoritar.
Ce se întâmplă dacă Nicolae Ciucă nu trece de votul Parlamentului
Potrivit Constituției, dacă Parlamentul „nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, președintele „poate să dizolve Parlamentul”.
Termenul de 60 de zile de la prima solicitare se împlinește în luna decembrie. De asemenea, potrivit unei decizii a CCR președintele poate să facă o nouă desemnare de premier, nefiind limitat numărul acestora la două.
Cel mai probabil, dacă Guvernul Ciucă nu trece de votul din Parlament, președintele Klaus Iohannis va convoca din nou consultări cu partidele parlamentare și va face o nouă nominalizare de premier.