Liderii PSD, PNL și UDMR se reunesc, luni, în prima ședință a Coaliției pe anul acesta. Pe agenda de lucru se află tema certificatului verde – dacă mai este necesară sau nu o nouă lege în acest sens – dar și modificarea legii privind plafonarea prețului la energie.
Introducerea unor noi reguli privind certificatul verde a creat tensiuni în Coaliție între PSD și PNL. Liderii politici nu mai doresc reluarea dezbaterilor pe acest subiect, în special după mesajul dat de președintele Klaus Iohannis, potrivit căruia nu este oportună introducerea certificatului verde la locul de muncă.
Semnalul renunțării la această tema l-a dat chiar președintele PSD Marcel Ciolacu care, săptămâna trecută, într-o emisiune TV a recunoscut că este prea târziu să mai fie adoptată legea în acest sens, pentru că nu ar mai avea efect în valul 5.
„Cred că e un pic cam târziu să mai vii acum cu măsuri printr-un act legislativ. De obicei se fac previziuni. După 2-3 săptămâni după ce în toată Europa există numărul mare de cazuri, ajunge și în România. Când am mai avea timp să intervenim pentru valul 5? Iar certificatul, am mai spus, nu e singura măsură. (…) Va trebui să căutăm măsuri dacă ajungem într-o situație iarăși cu o presiune mare pe spitale”,
a declarat președintele PSD la Antena 3.
Legea plafonării prețului la energie un nou motiv de discordie între PSD și PNL
O altă temă pe agenda Coaliției este modificarea legii plafonării prețului la energie. PSD susține, prin vocea lui Marcel Ciolacu că Legea plafonării preţurilor la energie, promovată de ministrul Energiei Virgil Popescu, nu oferă o protecţie reală a cetăţenilor afectaţi puternic de majorarea accelerată a preţurilor la energie.
Marcel Ciolacu a anunțat că va cere în şedinţa coaliţiei modificarea legii.
PSD propune:
- acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie, simplificarea procedurilor de plată a compensaţiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată;
- reglementarea unor sancţiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislaţia în vigoare;
- extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie şi la IMM-urile afectate puternic de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.
PNL nu este de acord cu modificare legii iar ministrul Energiei Virgil Popescu dă vină pe proasta aplicare a legii.
Virgil Popescu spune că ANPC va demara un control „să vedem exact cine și cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi”.
Pe agenda Coaliției vor fi și alte subiecte delicate de gestionat în 2022, liderii PSD, PNL și UDME având opinii diferite când vine vorba de desființarea Secției Speciale sau taxa de solidaritate.