Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru posibila implicare a Rusiei în alegerile din România. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, ședința va avea loc joi.
Klaus Iohannis a convocat CSAT
„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale, scrie antena3 CNN.
După alegerile de duminică, când candidatul independet Călin Georgescu a reușit să câștige primul tur al scrutinului, în spațiul public s-a discutat despre posibila implicare a unor actori externi în procesul electoral din România.
Campania lui Georgescu de pe rețeaua chinezească TikTok a atras atenția autorităților. Miercuri, președintele AEP, Toni Greblă a declarat pentru Antena3.ro că a sesizat ANAF pentru a verifica conturile influencerilor care au făcut campanie pentru Călin Georgescu, în condițiile în care acesta nu a declarat nicio sumă cheltuită în campania electorală.
TikTok a interzis unul dintre conturile cu numele lui Călin Georgescu
Candidatul intrat în turul doi la alegerile prezidențiale din România, Călin Georgescu, a fost blocat pe TikTok pe unul din conturile de pe rețeaua de socializare.
Georgescu, candidatul care s-a clasat pe primul loc la alegerile prezidențiale din România, a fost interzis miercuri pe unul din conturile sale de pe rețeaua TikTok. Cel mai probabil, reprezentanții rețelei de socializare s-au autosesizat în legătură cu creșterea fulminantă a acestuia și cu încălcarea normelor electorale.
Contul oficial al lui Călin Georgescu de pe TikTok are 260.000 de urmăritori și 3,6 milioane de like-uri. A fost înființat în toamna lui 2022.
De altfel Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) a cerut Comisiei Europene să deschidă o investigație împotriva platformei chineze TikTok, pe motiv că „a amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic”.
Și liderul unui grup politic din Parlamentul European a cerut, marți, ca directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, să vină și să dea asigurări că platforma socială nu a intervenit activ în rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România.